Hírek
20073 hír az adatbázisban
Engedett a fogyasztóvédelmi nyomásnak a Zepter
Marketinginfo.hu - 2009-11-16 10:06
CSR

A társaság módosította általános szerződési feltételeit, miután megállapodott az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel

Megegyezés született az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) kontra ZEPTER International Ungarn Kft ügyben. Az egyeztetések eredményeként a vállalkozás az általános szerződési feltételek több elemét is pontosította, elfogadva a fogyasztóvédők észrevételeit.

A tárgyalások előzménye, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) fogyasztói panaszok alapján 2009. június 25-én közérdekű keresetet indított a Zepter ellen az általános szerződési feltételek fogyasztók érdekeit sértő rendelkezései, illetve tisztességtelen, megtévesztő magatartás miatt. A vállalat kezdeményezésére létrejött tárgyalások eredményeként azonban még a bírósági per megkezdése előtt, valamennyi kérdésben találtak közös, a fogyasztók számára előnyös megoldást a felek.

Az OFE kifogásolta többek között, hogy a szerződés abban az esetben is érvényben maradt ha a vásárló hitelből kívánta megvásárolni a terméket, de nem - vagy csak számára hátrányos feltételekkel - kapta meg az áruvásárlási kölcsönt. Mivel ilyen esetekben a fogyasztóknak súlyos nehézséget okozhat a szerződés teljesítése, az OFE javaslatára a Zepter módosította a feltételeket

A módosítás eredményeként - amennyiben az áruvásárlási kölcsönt elutasítják - a fogyasztó kifejezett döntésétől függ, hogy továbbra is megvásárolja (akár előtörlesztéssel, részletre is) a terméket, vagy minden következmény nélkül eláll a szerződéstől.

Az egyesület túlzónak tartotta a nemteljesítés esetére kikötött kötbért is. A 25 százalékos kötbért a vállalkozás a tárgyalás eredményeként egységesen 15 százalékra csökkentette. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került fogyasztók számára - különösen munkahely elvesztése, családi és anyagi állapotban bekövetkezett súlyosan hátrányos és tartós változás esetén - pedig a kötbérfizetési kötelezettség alól kimentési lehetőséget biztosítanak.

A témával bővebben a Kosár magazin cikke foglalkozik.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek a Zepter
  Fogyasztóvédők ellenzik a regisztrációs jegyet
  Fogyasztóvédelmi kiadványt publikált a FEOSZ
  Fogyasztóvédelmi fotópályázat indul
  Fogyasztóvédelmet oktathat a FEOSZ
  Kezdődnek a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések
  Összefognak a márkák és a fogyasztóvédők
  Fogyasztóvédelmi sérelmek Magyarországon 2.
  Új elnök az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élén
  Fogyasztóvédelmi sérelmek Magyarországon
  Fogyasztóvédelmi pont a WestEndben

További hírek ebben a kategóriában

A Scania 2025-re felére csökkent...
Az AB InBev a környezetért
A LEO „Szeretem a szakmám&...
Diákhitel Ösztöndíj Pályázat