Hírek
21509 hír az adatbázisban
2010 az albérletek éve lehet
Marketinginfo.hu - 2010-07-26 10:08
Kutatás

Az ingatlan.com statisztikái szerint a bérlakás-keresések száma 2010-ben eddig folyamatosan a korábbi évek csúcsszintjén mozgott.

Úgy tűnik, hogy a válság hatására a költözni vágyók inkább bérelik, mint veszik a lakást. Az albérleti díjak 10%-al csökkentek a túlkínálat miatt az elmúlt egy évben. Bár alapvetően jobb a bérlők alkupozíciója a túlkínálat miatt, a júliusi-augusztusi időszakban, a főiskolai-egyetemi beiratkozások előtt verseny alakul ki a jó lakásokért. Ez az időszak jó lehetőség lehet a tulajdonosoknak a magasabb bérleti díj elérésére.

2010 első hat hónapjában az ingatlan.com-on a bérlésre kínált ingatlanokra futtatták le az összes keresés 14-16%-át. Ez az arány a korábbi években csak a nyár végi albérlet-csúcsszezonra volt jellemző, a tavaszi hónapokban 10 felhasználói keresésből 9 eladó ingatlanokra vonatkozott.

Átlagosan 1500-2000 forint között mozognak Budapesten a négyzetméterenkénti albérleti díjak. Az I. kerületben a legmagasabb, közel 2600 forint az egy négyzetméterre eső átlagos bérleti díj. A legolcsóbb budapesti albérletek a XVII. kerületben vannak: ott 1000 forint egy átlagos állapotú egy-másfél szobás lakás négyzetméter díja. A vidéki nagyvárosi árak a budapestinek csupán a felét-kétharmadát teszik ki: 1000 forint körüli a négyzetméterenkénti átlagos bérleti díj, de már 2-300 forint/négyzetméter áron is találunk albérleteket.

Amíg a válság előtt egy 2 szobás, újépítésű lakás 100 ezer forintba került havonta, most csupán 70 ezer forintba. Júliusban megélénkül a lakásbérlet-piac, de általában augusztusban veszik ki a diákok. Alapesetben egy évre bérlik a lakást, de ha "szimpatikusnak" találják az ingatlant, akár több évig is maradhatnak. A másik fő célcsoportot jelenleg a fővárosba érkező vidékiek képviselik, akik itt dolgoznak, netán az egyetem elvégzése után itt maradtak.

Könnyű kiadni 80 ezerig

Általában az olcsóbb árkategóriájú, vagyis 50-70 ezer forint bérleti díjú, 2 (ritkán 3) szobás lakásokat keresik 1 évre - a VI.-VII.-VIII.-IX. kerületben, a Nagykörút környékén, a 4-6-os villamos vonzáskörzetében, vagy Budán, a XI. kerületben a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Műegyetem környezetében. A diákok bútorozottan veszik ki a lakásokat, viszont e tekintetben nincsenek extra igényeik, a lényeg, hogy alacsony legyen a rezsi.

Miután a diákoknak fix havi keretük van a lakhatásuk megoldására, az olcsóbb árak miatt egyre jobb lakásokat keresnek maguknak. Szebb fürdőszobát, igényesebb környezetet várnak el, hisz a túlkínálatban bőven van lehetőségük válogatni, az igényeknek csak a pénztárca szabhat határokat.

Sokan kedvelik az újépítésű lakásokat, a IX. kerületben 60-70 ezer forintért már 1,5-2 szobás új építésű lakást lehet bérelni, míg egy belvárosi használt, 2 szobás lakás 80 ezerbe is kerülhet. Az újépítésűben sokszor új bútorok vannak, modern és jó a belső elrendezés, és főképp alacsony a rezsi.

A fővárosból fokozatosan tűnnek el a külföldiek, akik közül az üzletemberek főként a belvárosban béreltek lakást. Miután az őket alkalmazó cégek az utóbbi időben összébb húzták a nadrágszíjat, erősen megcsappant a számuk.

Más a helyzet a külföldi diákokkal. Van olyan ingatlaniroda, ahol a válság hatására a magyar diákok aránya minimálisra csökkent, a külföldi diákok viszont jelen vannak a piacon: japánok, törökök, izraeliek, norvégok, akik főként az orvosi és állatorvosi egyetemet látogatják.

Szakonyi BalázsNYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Érdemes mindenre felkészülniük az albérletet keresőknek
  Ezért lehet vége az albérletdrágulásnak
  240 milliárdos is lehet a magyar albérletpiac
  Megállni látszik a fővárosi albérletboom
  Brit poszterkampány az ingatlanlufi ellen
  A panellakásokat lehet leggyorsabban eladni
  Csökkentik boltjaik méretét a kereskedők

További hírek ebben a kategóriában

A hazai munkaerőpiac 2019-ben
Jobban bíznak az innováció erejé...
Nőnapkor a magyar nők négyötöde ...
Egyre többen vásárolnának dízel ...