Hírek
21641 hír az adatbázisban
Nem lehet megélni az állami nyugdíjból
MTI - 2011-05-31 09:20
Kutatás

A Generali Biztosító által végzett vizsgálat szerint a megkérdezettek 62%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíja nem lesz elegendő a kívánt színvonalú életvitelre, és csak 5% véli azt, hogy megfelelően tud megélni a nyugdíjából.

A vizsgálat eredményeit ismertetve Paál Zoltán, a biztosító ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a jelenleg is nyugdíjra takarékoskodók 60 százaléka 5-10 ezer forintot tud félretenni, egynegyedük 10-20 ezer forintot takarít meg, és csak a maradék 16 százalék tud havi 20 ezer forint felett gyűjteni erre a célra.

Ahhoz, hogy a nyugdíj havi 50 ezer forinttal egészüljön ki, a nyugdíjba vonuláskor 10 millió forint megtakarítással kell rendelkezni, aki 20 éven át havi 10 ezer forintot takarít meg, körülbelül ennek a negyedét tudja összegyűjteni - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az Eurostat előrejelzése szerint Magyarország lakossága 2050-re 9 millióra apad. Az EU-ban a 65 éven felüliek aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest 2050-re a jelenlegi 18,2 százalékról 30 százalékra nő. Ugyan ez az arány Magyarországon 24, illetve 51 százalék. Ez azt jelenti, hogy 2050-ben két aktív személy tart el egy nyugdíjast.

Az arányokat tovább rontja, hogy az aktív korúaknak csak egy része dolgozik. Az aktivitási ráta Magyarországon 55,4 százalék, az uniós átlag 64,6 százalék, de Hollandiában eléri a 77 százalékot. Magyarországon jelenleg 1,3 aktív dolgozó tart el egy nyugdíjast. Miután minden harmadik adózó minimálbér után fizet járulékot, 2,5 millió elégséges járulékfizetőnek kell eltartania 3 millió nyugdíjast.

Az állam a helyzetre a nyugdíjkorhatár felemelésével, a járulék emelésével, kevesebb nyugdíjjal, illetve a születések számának ösztönzésével válaszolhat. Az egyén pedig az aktív kor kitolásával - tovább dolgozással - és előtakarékossággal reagálhat.

A Generali által megkérdezettek 53 százaléka gondolkodott el azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában. E csoport 30 százaléka rak félre pénzt úgy, hogy annak nincs hozama, 28 százaléka köt életbiztosítást, és ugyan csak 28 százaléka lépett be önkéntes nyugdíjpénztárba.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A kínai Y-generáció nem tervezi a nyugdíjas éveit
  10-ből 8 ember nagyon nehéz nyugdíjas évekre számít
  Kitolódik az önálló élet kezdete
  Elindult a Generali GixerMixer
  A magyarok 58%-a nem takarékoskodik nyugdíjas korára
  A lakosság több mint fele nem készül a nyugdíjas korra
  A lakosság több mint felének semmilyen megtakarítása nincs
  Tájékozatlanok a magyarok
  Önmagáról kell gondoskodnia az elöregedő társadalomnak
  Kis pénzeket nem fialtatunk
  Nem nőtt a banki ügyfelek száma

További hírek ebben a kategóriában

Vállalati márkaépítésben a jelöl...
Más IT kompetenciákat keresik le...
A cégek ötöde szerint nem is leh...
Tízből hárman váltottak már állá...