Hírek
23447 hír az adatbázisban
GfK: kevesebbet fogyasztunk, de kávéra többet költünk
Marketinginfo.hu - 2013-01-17 11:28
Kutatás

Egyre terjednek az automata és kapszulás kávéfőző készülékek- számol be a GfK Hungária piackutató cég.

Már egy évvel ezelőtt is látszott, hogy a kávé kategóriában a jelentős áremelések hatására némiképp módosulnak a fogyasztók vásárlási szokásai, amely átstrukturálódás 2012-ben folytatódott. Csökken az egyes kávészegmensek közötti kereszthasználat, minden egyes szegmens esetében jelentős mennyiségű vásárló morzsolódott le, a piac az olcsóbb termékek felé mozdult. A kávéfőzők piaca is jelentősen zsugorodott, ugyanakkor egyre népszerűbbek a drágább kávét gyorsan elkészítő automata és kapszulás készülékek.

A kávé népszerű ital: tízből kilenc magyar háztartás vásárolt kávét 2012 első tíz hónapjában. A fogyasztók ráadásul egyre többet is fordítottak rá, hiszen míg 2011 január-októberben egy átlagos vásárló közel 7400 forintot költött kávéra, addig 2012 azonos időszakában ez az összeg már megközelítette a 8000 forintot. E növekedés azonban csalóka, mivel azt egy átlagosan 15 százalékos áremelkedés okozza, mennyiségben a piac hat százalékkal csökkent.

Ugyan a magyar fogyasztók az elmúlt két-három évben már hozzászokhattak a kávétermékek folyamatos drágulásához, manapság mégis egyre drasztikusabban reagálnak ezekre az áremelésekre. Kedveltsége miatt továbbra is vásárolják, azaz a kávé vásárlóinak aránya nem csökken drámai módon - továbbra is 90 százalék e tíz hónap alatt - , de az egyes fő kávészegmenseket már rendre jóval kevesebben veszik mint egy évvel korábban.

Ráadásul a legnagyobb szegmens - az őrölt-pörkölt kávé - esetében a vásárolt mennyiséget visszafogják a háztartások és egyre inkább elmozdulnak az olcsóbb - főként sajátmárkás - termékek irányába. Történik mindez egy olyan szegmensben, amelyről sokáig azt gondolta mindenki, hogy abban a minőség, az egyedi ízvilág, a márkaerő dominál.

A háztartási kisgépek kiskereskedelmi piaca 2012 első kilenc hónapjában nagyot zuhant: az eladás darabszám alapján 8,6 százalékkal csökkent 2011 január-szeptemberéhez képest. Ezzel együtt a teljes kávéfőző kategória szintén jelentősen visszaesett: az eladott darabszámot tekintve 16 százaléknyit. Ez a csökkenés azonban a különböző típusoknál eltérő mértékű: a filteres kávéfőzők eladása több mint egynegyedével (27 százalékkal), míg az eszpresszó kávéfőzőké 11,3 százalékkal csökkent.

Az eszpresszó gépek között megfigyelhető, hogy a hagyományos pumpás kávéfőzők egyre inkább háttérbe szorulnak (egy év alatt több mint 10 százalékkal adtak el kevesebbet) az automata és a kapszulás kávéfőzők javára, melyek aránya az eladásban folyamatosan nő. Köszönhető ez annak is, hogy a full-automata kávéfőzők átlagára 10 százalékkal csökkent, a kapszulás szortiment pedig bővült, így már 20-25.000 forintért bárki 15 Bar nyomással működő készülékhez juthat. Darabban a kapszulás kávéfőzők piaca még csak 17 százalékot tesz ki az eszpresszó piacból, de értékben ez már a piacnak több mint egynegyede.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az otthon főzött kávénak nincsen párja (x)
  Ezeket a készülékeket vásárolják a magyarok
  Bőrre permetezhető koffein helyettesítheti a kávét
  Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk
  A magyar háztartások kedvelik a tejet
  Suspended Coffee- vírusként terjedő jótékony kezdemenyezés
  Kutatás: nem hatékony a kávéházi munkavégzés
  GfK: megdobja a csokoládé keresletét a Valentin-nap
  Vietnami riválist kapott a Starbucks
  GfK: enyhén javult a fogyasztói hangulat
  Gfk: tudatosabb ajándékvásárlással számolhatunk
  Gfk: egyre kisebb az ünnepi költekezés
  Fenntartható kávékapszulák
  Kávégépek a Starbucks-tól
  A Közel-Keletre koncentrál a Nespresso

További hírek ebben a kategóriában

Randstad HR Trends 2024: mire sz...
Az európai és a hazai felhasznál...
Allianz otthonbiztosítási kutatá...
A fiatalok majdnem harmada szere...