Hírek
22780 hír az adatbázisban
Az adózásról egyeztetne a NAV a webáruházakkal
Marketinginfo.hu - 2013-05-22 09:20
Egyéb

Párbeszéd indult a NAV és a hazai webáruházak képviselői között a harmadik Árukereső Webshop Workshopon, amelyen több kritikus témával is foglalkoztak.

Az Árukereso.hu által május 16-án megrendezett félnapos interaktív workshopon közel 30 webáruház összesen 40 képviselője vett részt. Az eseményen a résztvevők között egyaránt képviselték magukat a kisebb online boltok valamint az e-kereskedelmi piac legnagyobb szereplői, mint az Extreme Digital, a Media Markt vagy a Mall.hu is.

A rendezvény középpontjában a hazai online kiskereskedőknek leginkább fejfájást okozó probléma, a határon túli webáruházak Magyarországon történő értékesítéséből fakadó versenyhátrány volt.

A jelenlévők kérdéseire közvetlenül a Nemzeti Adó-és Vámhivatal adószakmai szóvivője, Linczmayer Szilvia válaszolt. A szóvivő szerint az adóhatóság minden, a jelenleg rendelkezésére álló eszközzel vizsgálja az évi 35 ezer euró feletti forgalommal rendelkező e-kereskedelmi cégek adózását, valamint számla- és nyugtaadási gyakorlatát. Ezeknek a cégeknek ugyanis már a magyar jogszabályok szerint kell adózniuk, beleértve az áfát is.

A szóvivő kiemelte, hogy nincs könnyű dolguk a vizsgálatok során, hiszen ahhoz, hogy a jelenleginél hatékonyabban tudjanak fellépni az adózást elkerülő cégekkel szemben, néhány fontos jogszabálybeli változtatásra lenne szükség. Az adózási kérdések az Európai Unióban csak részlegesen harmonizáltak, ugyanakkor a tagállami adórendszerek bizonyos szintű összehangolása elengedhetetlen az Unió egységes e-kereskedelmi piacának zavartalan működéséhez. Ez az igény hívta életre az Uniós adóhatóság létrehozásának kérdését, melynek felállására jelenleg még nincs kitűzött határidő.

"Rövidtávon átmeneti megoldást jelenthet az adóvisszaélések bejelentése, amelyet bárki névtelenül megtehet a Nemzeti Adóhatóság weboldalán keresztül a Kapcsolatok/Közérdekű bejelentés menüpont alatt. " - hívta fel a jelenlévők figyelmét Linczmayer Szilvia.

Mivel ez nem jelent általános és átfogó védelmet a hazai online boltok számára, így a beszélgetés alkalmával már korábban említett jogszabályi módosításokra helyeződött a hangsúly: "A NAV nyitott lenne a hazai e-kereskedők érdekképviseleti szervével való összefogásra a jogszabályi módosítások elérésének érdekében." - jelentette ki a szóvivő.

Palocsay-Zubor Géza, az Árukereso.hu operatív igazgatója szerint erre van lehetőség: "Egy olyan problémáról van szó, amely mérettől függetlenül hatással van minden, Magyarországon tisztességesen adózó webáruház működésére. A Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Nemzeti Adó és Vámhivatallal történő párbeszédhez elengedhetetlen lesz a hazai e-kereskedelmi piac egységes fellépése. Az Árukereso.hu, mint SzEk.org tag javasolni fogja a szervezet elnökének, hogy álljon élére ennek az ügynek és akár egy dedikált munkacsoport létrehozásával segítse olyan jogszabályok megszületését, amelyek védhetik az itthon adózó kereskedőket".

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Feketelista készül a jogsértő webshopokról
  Illegális dohánygyárat számoltak fel
  Nagy mennyiségű hamisított ruhát foglalt le a NAV
  NAV akció: minden interneten árult gyógyszer illegális volt
  Látványpékségeket zárt be a NAV
  Illegális parfümkereskedést számolt fel a NAV
  Nem tartanak a multiktól a webáruházak
  Próbavásárlással tesztelték a webáruházakat
  Évről-évre nő a webáruházak forgalma

További hírek ebben a kategóriában

Az Airbus újranyitotta gyárait
Elhunyt Jack Welch, a General El...
Kutyaellenes kampány Iránban
Megállapodott az Audi és a szaks...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...