Hírek
22054 hír az adatbázisban
Óriási fogadókészség van a "nemzeti" marketingre
Marketinginfo.hu - 2013-06-13 15:14
Kereskedelem

Hoffmann Márta, a TNS Hoffmann piackutató vezérigazgatója szerint nagy igény van a nemzeti önazonosságot támogató üzenetekre, termékekre, kommunikációra- erre pedig számos márka biztosan alapozhat.

A többnyire személyes és csoportos beszélgetéseket alkalmazó kutatócég tapasztalatai szerint a magyarok fele, ha teheti, hazai terméket vásárol , bő harmada pedig állítása szerint némi felárat is hajlandó fizetni a hazai termékekért.

Hoffmann Márta, az Országos Marketing Konferencián elmondta, hogy a kizárólag hazai terméket kereső fogyasztók nincsenek többségben (21%) és csak 14%-uk ragaszkodik biztosan a hazaihoz, akkor is, ha az többe kerül. Ugyanakkor a válaszadók többsége (30%) egyetértett abban, hogy Magyarországnak csak olyan termékeket szabadna importálnia, amelyek itthon nem elérhetőek.

Bár sokan kedvelik és keresik a hazait, az identitások és a fogyasztói motivációk terén nagy különbségek mutatkoznak. A többséget az etnocentrikus fogyasztók alkotják 28%-os aránnyal: ők azok, akik erős nemzeti büszkeséggel elsősorban a hazai ipar védelmében vásárolnának magyar terméket. Hozzáállásuk azonban nyitott és akár külföldön is élnének. 20%-os az elkötelezett nemzeti-patrióta fogyasztók aránya, ők azok, akik legkevésbé engednek a 48-ból. Ennek a csoportnak sokat mond a haza, az összetartozás, és a büszkeség fogalma és a magyar termékeket, akár drágábban is megvásárolnák. Jellemző rájuk, hogy életüket nem tudnák elképzelni külföldön- mutatott rá a cégvezető.

Valamivel kevesebben vannak (17%) az ellenpólust képviselő globalista fogyasztók, akik nagyon nyitottak a külföld és a külföldi termékek felé, ugyanakkor a legkevésbé nemzeti-patrióták nem igazán etnocentristák. Jelentősebb csoportot alkotnak még a pragmatikus patrióták és a világra nyitott patrióták (12-12%). Előbbiek számára a haza és a nemzeti összetartozás világnézet szintjén sokat jelent ám nem vennének drágábban magyar terméket és nyitottak az importcikkek iránt. Utóbbiak pedig, bár hazafias gondolkodásúak, nem figyelik az általuk keresett termék származási helyét.

Miben több a magyar termék?

Eltérő megfontolások mutatkoznak abban is, hogy a fogyasztók miért keresik a hazait- vázolta Hoffmann Márta. Elsősorban az élelmiszereknél fontos szempont a megbízhatóság az egészségesség, jó minőség. Nemzetközileg hódító trend a természetesebb, egészségesebb, bio- alapanyagokból készült termékek iránti kereslet, és szintén az a sugalmuk a fogyasztóknak, hogy a hazai termék a hatóságok szigorúan ellenőrzött lehet. Erre a trendre építi -sikeresen- marketingjét például a Lipóti Pékség és a Cserpes Sajtműhely.
A "Miénk" - a hazai adhat egy otthonos érzetet a fogyasztónak- ismerős - így hiteles gyártóval, hagyományokkal és elismert minőséggel. Ennek része a lokalista megfontolásokat szem előtt tartó marketing- amelyre Hoffmann szerint jó példa az Auchan módszere, amely egyes üzleteinél az adott helység címerét és jelképeit használja fel.

A hazai nosztalgia mint "love branding" szintén egy bevált stratégia- a szakértő kiemelte a trendet meglovagoló Lidl láncot, amely retro akciói keretében például mogyorós csokit és téli fagyit árult.

A magyar termék a nemzeti identitás, a politikai irányultság kinyilvánításának eszköze is lehet, bár ez a trend nem tud a fogyasztók többségének körében éket verni. A "büszke" fogyasztóközönséget célozzák meg például a szkíta könyves- és kézművesboltok

A tudatos fogyasztás tendenciája- az egészséges és fenntartható életmódnak való hódolás nálunk egyelőre gyerekcipőben jár, bár e trend térhódítására a jövőben jobban építhetnek a márkák. A "tudatos" pozicionálás elsősorban a kisüzemi jelleget és a kínált termék autentikus, házilag készített mivoltát hangsúlyozza.

A felszín már egyre kevésbé számít

"A hazait előnyben részesítő gondolkodás 2008-tól kezdett erősödni, a csúcsát talán 2011-ben érte el, de mindenképp nagyobb jelentőséggel bír ma, mint 5 évvel ezelőtt. A nagy nemzetközi márkák közül azonban egyelőre egynek sem sikerült ezt a fogyasztói igényt, érzést egyértelműen lefedni"- emelte ki. "A nemzeti szimbólumokon és kommersz azonosítókon túl rengeteg eszköz van ennek az önazonossági vágynak a kielégítésére. A klasszikus eszközök - így zászló, színek, folklór- gyorsan el fogják veszíteni megkülönböztető erejüket"- tette hozzá.

A TNS Hoffmann vezérigazgatója szerint a hazai iránti hatalmas igényre továbbra is lehet építkezni.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A hazai termékek felé mozdul a Tesco
  A reptereken különösen sikeres a helyi termék promóció
  Nielsen: egyre fontosabb, hogy hazai terméket válasszunk
  Helyi termékeket forgalmazó bolt nyílt Szekszárdon
  Helyi termék központ nyílt Pécsen

További hírek ebben a kategóriában

Kép: StudioFlash Az építő zselékről
2019-08-26 15:39
Júliusban tovább emelkedtek a BM...
A Media Markt-e lesz a Tesco győ...
Romlott az Audi eredménye
Rekordszintű első félévet zárt i...