Hírek
20073 hír az adatbázisban
Közel fél százalék volt az infláció
Marketinginfo.hu - 2014-01-15 09:47
Kutatás

Decemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Egy hónap alatt - 2013. novemberhez viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek ára szintén csökkent, 0,3 százalékkal. Árcsökkenés volt megfigyelhető a csokoládé, kakaó (4%), a liszt (3,4%), a cukor (1,8%) és a sertéshús (1,3%) esetében. Nőtt azonban a tojás (1%) és a párizsi, kolbász (0,4%) ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak 1,2 százalékkal. Szintén áremelkedés (1%) következett be az egyéb cikkek körében (ide tartoznak: a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 2,5 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások kismértékben drágultak (0,1%). A ruházkodási cikkek ára nem változott - közölte a KSH kommünikéje.

A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1%). Az átlagnál nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal csökkent a háztartási energia ára, ezen belül az elektromos energia és a vezetékes gáz esetében az összességében mintegy 11 százalékos árcsökkentés teljes egészében megjelent az árindexben.

12 hónap alatt, 2012. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,5%), a tej (6,3%) és a száraztészta (3%) ára. Árcsökkenés következett be többek között a liszt (18,8%), a tojás (14,2%), az étolaj (13,2%) valamint a cukor (11,3%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,7%), ezen belül azonban a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 11 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek is átlag felett drágultak (0,9%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,7 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,6, a ruházkodási cikkekért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (17,7%). Ezen belül az elektromos energiáért 20,1, a vezetékes gázért 20,0, a távfűtésért 18,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. decemberhez viszonyítva.

2013. évben a fogyasztói árak átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, 10,9 százalékkal. Átlag felett növekedtek továbbá a szolgáltatások (3,6%) és az élelmiszerek (2,8%) árai. Az átlagnál kisebb mértékű áremelkedés következett be az egyéb cikkek (0,5%) körében. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 1,9, a háztartási energiáért 8,5 százalékkal kellett kevesebb fizetni, mint egy évvel korábban.

Az EU 28 tagországában 2013. novemberben a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. novemberben. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (2,9% és 1%), míg a legnagyobb mértékű drágulás Észtországban (2,1%) és Finnországban (1,8%) volt megfigyelhető.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Alig drágult az élet
  Júliusban 0,1 százalékos volt az infláció
  Olcsóbb lett az élet
  Csökkentek az árak
  Változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal
  Novemberben 0,9% volt az infláció
  Csaknem 40 éve nem volt ilyen alacsony az infláció
  Júliusban 1,8 százalékos volt az infláció
  Enyhén mérséklődött az infláció novemberben
  Októberben 6 százalékos volt az infláció
  Rekorderek vagyunk inflációban
  Hazánkban a legmagasabb az infláció az uniós országok közül
  Júliusban 5,8 százalékos volt az infláció
  Júniusban 5,6 százalékos volt az infláció
  Várakozáson felül alakult az infláció februárban

További hírek ebben a kategóriában

Növekszik a magyarok takarítási ...
Tarolt a sonka és a csokinyúl hú...
A CSR megjelenések
Igény sincs az állatbarát munkah...