Hírek
21998 hír az adatbázisban
Hirdetési rendszerek a szorítóban
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2014-03-20 10:00
Digitális

A felhasználók ma már több képernyőn fogyasztanak tartalmat, így a hirdetők is törekednek arra, hogy minél több csatornán érjék el őket, de melyik megoldás hatékony és melyik kevésbé?

A tavalyi évhez képest 5,5 milliárd forinttal nőtt a digitális reklámköltés. A display szegmens stagnált tavaly, így a többi szektor húzta fel az online ágazat mutatóit. A search az, ami jelentősen nőtt az elmúlt évben. Emellett a videó és a mobilköltés is megduplázódott. A mobil elérte a 2 milliárd forintot az elmúlt esztendőben. A 41 milliárdos összeredményhez viszonyítva a mobil közel 4 százalékos részesedéssel bír - hangsúlyozta a digitális térnyerést Bali László, a KlikkMánia képviseletében csütörtökön a KeresőMarketing Nap konferencián.

A fogyasztók nyomában

Az emberek ma már több képernyőn fogyasztanak tartalmat, így a hirdetők is a több platformos elérésre törekednek. "Sok felhasználó megtalálható a közösségi oldalakon, a YouTube-on néz videót, a Google-ban keres, így egy 21 századi hirdető nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen minden egyes csatornán" - vélekedik a szakember. Ezeknek a csatornáknak az árképzési modellje és hirdetési rendszere valamelyest eltér, így érdemes megismerni, hogy egyes felületek milyen lehetőségeket nyújtanak, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak. A válság hatására a pontos célzás nagyon fontos szemponttá vált a reklámozók között, így a médiatervezőnek is a legpontosabb fogyasztói insight-ból kell kiindulnia.

Górcső alatt a keresőmotorok

A Yahoo Search a Bing ad kezelői felületét használja, így a hirdetéskezelői összehasonlításban érdemes a fennmaradó Google-ra és Bingre fókuszálni. Nagyon hasonló a két felület. Mindkét rendszerben elérhetőek hely-, hívás-, és belső link bővítmények. Mindkettőben a célzás lehet földrajzi, vagy idő alapú. A keresőmotorok hirdetési rendszerei biztosítják a targetálást mobileszközökre is, viszont a Google-nél nem lehet a tableteket külön kezelni. A Bing-nél ellenben ez a kérdés megoldott, lehet külön tabletekre is célozni. A külön operációs rendszerekre való targetálás ellenben mindegyiknél biztosított. Egyezési típusok tekintetében százalékpontosan megegyezik a két platform, valamint mind a kettő keresési hálózaton kulcsszó alapon tudunk célozni.

A rendszerek különlegessége, hogy ajánlatkorrekciót is kérhetnek a hirdetők. A Google-nél hívják így, míg a Bingnél a járulékos licit elnevezést kapta. A remarketing szolgáltatás a keresőmamutnál alapszolgáltatásként érhető el, míg a Bing prémium megoldásként ajánlja, ami komoly piaci versenyhátrányt jelenthet a cég számára. Hazánkban a válság óta a konverziókövetés bír egyre nagyobb jelentőséggel. "Ebből a szempontból a Google szofisztikáltabb rendszer, mint a Bing" - vélekedik Bali László. Emellett külföldön van arra lehetőség mindkét rendszerben, hogy a search-be illesszünk be termékhirdetéseket.

A comScore friss statisztikája alapján az Egyesült Államokban tavaly (2013) decemberben összesen 18 milliárd keresést végeztek a felhasználók, amelyből a Google részesedése 67-68 százalékot ért el. A konkurens keresők, mint például a Bing ebből a tortából csupán 18 százalékot tudott kihasítani, míg a Yahoo-nak mindössze 11 százalék maradt.

Az elmaradhatatlan YouTube és Facebook

A YouTube videó hirdetések nem klasszikus CPC (kattintásonkénti költség) alapon működnek, hanem megtekintés alapon. Legtöbben Magyarországon a trueview megoldással találkoznak, amelyet a felhasználó öt másodperc után túlkattinthat, amely egy perc után számít egy megtekintésnek. A hazai hirdetők között az in-search megoldás elhanyagolt terület, viszont ha valaki videóstartalommal foglalkozik - amíg a Facebookon nem érhető el videóhirdetés - addig érdemes ezt a szolgáltatást alkalmazni a videómegosztón. Bár a legelterjedtebb közösségi oldal már teszteli az automatikus lejátszható videóposztokat, ahová a jövőben a videóhirdetések várhatóan átvándorolnak.

Az FB-nek az érdeklődés alapú célzási adottságai nagyon fejlettek, viszont vannak még fehér foltok a reklám szegmensükben. A right column, vagyis a jobb oldalsávos hirdetési felület okozza a legtöbb fejtörést a hirdetőknek. Kulcsszó alapon nem lehet bővíteni, így akkor is megjelenik a reklám, amikor például egy negatív tartalom van a site-on. A nem prémium szolgáltatásnak emellett az a hátránya, hogy olyan termékek mellett is feltűnik a reklám, amelyek között a hirdető nem szeretné viszontlátni azt. Bizonyos összeg ellenében viszont már olyan prémium szolgáltatásokat is ajánl az oldal, mint az egyre inkább elterjedőben lévő logout experience, vagyis a kijelentkezés után megjelenő felületen való megjelenés. Várhatóan a következő hirdetési újítás a login experience lesz.


Szabó ZsuzsannaNYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További hírek ebben a kategóriában

Még biztonságosabb a Balaton Sou...
Go live! a fesztiválszezonra
Adathordozóink megsemmisítése (x...
Virtuális kölyökkutya segít a gy...
Projektmenedzser
Főbb feladatok, munkák- ajánlati felhívás fogadása, műszaki ...
IT Manager
Feladatok: - Projekt menedzsment- Jelentések és projekt doku...