Hírek
21829 hír az adatbázisban
GE: természet inspirálta innováció
Marketinginfo.hu - 2014-07-11 17:26
CSR

A vállalat 1 millió dolláros globális innovációs versenyt hirdet az iparában és azon kívül dolgozó innovátorok számára a kanadai olajmezőkön alkalmazott technológiák fejlesztésére.

Vajon mi a közös a tengeri leguánban, a mézelő méhben és az olajhomokban?

Brian Gregg, a GE Global Research munkatársa szerint az említett triumvirátus választ adhat egy régóta fejtörést okozó termelési dilemmára - olvasható a vállalati kommünikében.

Hogy miért? Az olajhomokból nyert olaj előállítása során az úgynevezett másodlagos hőkibocsátás mértéke igen jelentős, amit érdemes lenne hasznosítani; ugyanakkor a leguánok és méhek hatékony módszerrel hasznosítják a termálenergiát. Normál esetben például a gyíkok képtelenek szabályozni testhőjüket: ezzel szemben a kizárólag a Galápagos-szigetek tengerpartjain őshonos tengeri leguánnál kifejlődött egy sor hőszabályzó edény, amely elősegíti a hűvös óceáni vízi vadászatot. A szorgos méhek is igen ügyesen gondoskodnak a kas hőmérsékletének egyenletesen tartásáról: összegyűlnek, ha melegre van szükség, míg hűtés gyanánt szárnyaikkal verdesve szabályozzák a beltéri hőmérsékletet.


Szaúd-Arábia és Venezuela után Kanada a világ harmadik legnagyobb olajhomok-lelőhelye jelentős energiaforrást biztosítva a globális piac számára. Az olajhomok kitermelés a következő 20 évben várhatóan jelentős mértékben növekszik, így segítve az üvegházgáz-kibocsátást csökkentő technológiák gyors ütemű továbbfejlődését.

A GE ezért globális innovációs versenyt hirdet az iparában és azon kívül dolgozó innovátorok számára, melynek célja a kanadai olajhomok kitermelés energiahatékonyságának fokozása. A verseny célja kettős: az eljárás folyamán a generátorok által kibocsátott üvegházgáz mértékének csökkentése, illetve a keletkezett hő felvételének hatékony felhasználása.

A homokolaj kitermelése során a gőzhajtásos gravitációs vízelvezető segítségével nyerik ki az olajat. A homokréteg forró vízzel vagy gőzzel történő elárasztása után a homok olajtartalma közvetlenül a felszín alatti kamrákban összegyűjthető. A gőz meglágyítja a sűrű olajat, amely így a kutakba folyva a felszínre szivattyúzható. Ezt követően az úgynevezett "központi feldolgozóüzemben" elkülönítik a kitermelt olajat és a vizet, mely utóbbit 95 százalékban újrahasznosítanak. A recikláláshoz a 150 Celsius fokosra hevült vizet vissza kell hűteni 90 fokosra; jelenleg ennél melegebb hőfokú vizet a meglévő rendszerek nem képesek feldolgozni.


Ebben rejlik a dilemma forrása: "Ez a hőenergia jelenleg sajnos elveszik" - világosít fel Gregg. "Mi ugyanakkor úgy véljük, bizonyára létezik olyan hőszivattyú vagy egyéb konstrukció, amellyel képesek lennénk a hasznosításra. És itt jön a képbe az innovációs verseny."

A pályázat első köre 2014. szeptember 30-án, míg a második kör 2015. március 15-én zárul. Az első kör nyerteseit 2015 januárjában fogják bejelenteni. A nyertesek az összesen egymillió dolláros nyereményt elképzeléseik további csiszolására fordíthatják. A pályázatra a következő weboldalon várják a jelentkezőket: www.geghgecochallenge.comNYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A Gardena a természetért
  Versenyt hirdet a Huawei
  GE: építsd fel saját márkádat

További hírek ebben a kategóriában

A LEGO® Braille Kockák prot...
Milliós adományt ért a Hauni fut...
Nagyot lépett az UniCredit támog...
2000 ember lakott jól a jótékony...