Hírek
23430 hír az adatbázisban
Telenor kutatás: 54%-unk dolgozna otthonról
Marketinginfo.hu - 2015-06-01 16:05
Kutatás

A magyar alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre. A legtöbben fizetett szabadságot vesznek ki vagy utólagos túlórázással hozzák be az ügyintézés miatt kiesett munkaóráikat.

A magyar szellemi munkavállalók legnagyobb része (39,4%) sosem szokott munkahelyén kívül dolgozni, pedig ha tehetné, többségük (54%) szívesen dolgozna otthonából vagy más, irodán kívüli helyszínről, rugalmas beosztásban. A Telenor a rugalmas munkavégzést népszerűsítő Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezése kapcsán, 2300 fő részvételével végzett online kutatás eredményeiről számol be.

A dolgozók legnagyobb hányada (44,2%) fizetett szabadnapjait áldozza fel azokra az esetekre, amikor személyes elfoglaltsága miatt nem tud bemenni a munkahelyére. Második legnépszerűbb gyakorlat (24%), amikor a munkavállaló otthonról dolgozik, vagy átcsoportosítja aznapi munkaidejét - tehát vagy hamarabb kezd, vagy tovább marad az irodában. Harmadik legelterjedtebb módszer (23,7%), hogy a váratlan teendők miatt a dolgozók nem vesznek ki szabadnapot, de utólagos túlórázással behozzák lemaradásukat. Fizetés nélküli szabadságot csupán a válaszadók 6,1%-a szokott kivenni ilyen esetben, 5%-uk pedig saját bevallása szerint betegszabadságért folyamodik megoldásképpen.

Pedig Egyesült Királyságban már 2014-ben törvénybe iktatták, hogy minden munkavállalónak joga van a rugalmas munkavégzéshez, annak lehetőségét a munkáltatók nem tagadhatják meg. Szakértők becslései szerint a rugalmas munkarendnek köszönhetően javul üzleti hatékonyság és a munkavállalói elégedettség is, ami tíz év alatt 475 millió font értékű hasznot jelent az ország gazdaságának.

A rugalmas munkavégzés lehetősége a magyar munkavállalók érdeklődését is felkeltette, csupán 7,8 százalékuk számára volt ismeretlen ez a lehetőség. A dolgozók legnagyobb része (40,9%) számára a rugalmas munkavégzés már egy új munkahely kiválasztásánál is kiemelt szempont, és még egy esetleges előléptetésnél (33,1%) vagy egy céges autó használatánál (28,3%) is hatásosabb ösztönző eszköz. A hazai munkavállalók döntő többsége (67,1%) akár még egy 5 százalékos béremeléssel szemben is a rugalmas munkavégzést választaná munkahelyén.

Azok a szerencsés munkavállalók, akiknek van lehetősége időnként otthonról dolgozni, többségében (21,4%) kéthetente vagy ritkábban élnek a lehetőséggel. Hetente akár több napon 15,1% végzi dolgát az irodán kívül, hetente egyszer pedig 7,5 % választ alternatív helyszínt feladatainak elvégzéséhez.


Mi az, ami nélkülözhetetlen a rugalmas, esetenként otthonról történő munkavégzéshez? A legtöbb munkavállaló (88,2%) szerint az internetkapcsolat és egy laptop (78%), illetve megfelelő adatbiztonságot biztosító szoftverek (65,3%), a hívásra alkalmas hagyományos vagy mobiltelefon (62,3%), az okostelefon (58,8%), valamint a mobilinternet (57,8%). Ezzel szemben az olyan hagyományos irodai eszközöket, mint a telefax (6,6%) vagy a fénymásoló (19%) már csak nagyon kevesen igénylik munkájukhoz.

Miért nem dolgoznak otthonról a magyarok? Legtöbbjük (70,3%) úgy véli, munkájának jellege nem teszi lehetővé. A válaszadók 14,1%-a esetében erről nincs szó, a munkahely mégsem támogatja ezt a lehetőséget. Meglepő, hogy az alkalmazottak egy része (7,8%) sosem gondolt lehetőségként az irodán kívüli munkavégzésre. Csupán a munkavállalók elhanyagolható része nyilatkozott úgy, hogy bár lenne lehetősége rá, mégsem vonzza az otthoni munkavégzés (1,7%), vagy már kipróbálta azt, de nem tetszett neki (1,2%).

A Telenor és a Microsoft 2012 óta szervezi a Dolgozz Otthonról Napot Magyarországon. Eddig több száz szervezet és cég, valamint több ezer munkavállaló csatlakozott a mára mozgalommá fejlődött kezdeményezéshez.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A szabadság után állnak fel a legtöbben a munkahelyükről
  Megvannak a Telenor Accelerate győztes startupjai
  Így dolgoznának szívesen a magyarok
  Távmunkát népszerűsít a Telenor és a Microsoft
  A Telenor és a Microsoft: a Hoffice kezdeményezés
  Heti egy nap távol az iroda zajától
  Itthon elenyésző a távmunka
  A műszaki végzettségűek vannak jó alkupozícióban
  Kiaknázható foglalkoztatási lehetőség a távmunkaházakban

További hírek ebben a kategóriában

Az európai és a hazai felhasznál...
Allianz otthonbiztosítási kutatá...
A fiatalok majdnem harmada szere...
Sokan halasztották a vágyott ter...