Hírek
22780 hír az adatbázisban
A legnépszerűbb karácsonyi ajándékok idén
Marketinginfo.hu - 2016-12-22 13:04
Kutatás

A Google és az Árukereső.hu együtt megvizsgálta, hogy idén milyen keresési trendeket követnek a hazai fogyasztók a karácsony előtti hetekben.

Míg régebben a karácsonyi ajándékok beszerzése az adventtel kezdődött, addig a Google adatai alapján évek óta megfigyelhető, hogy a vásárlás hetekkel korábban, már november közepén elkezdődik. Ez az eltolódás részben a kereskedők novemberi akcióival és leárazásaival magyarázható.

"Idén november 25-én, a Black Friday napján, az Árukereső.hu-n a látogatások száma átlagosan négyszer magasabb volt, mint egy átlagos novemberi pénteken. A termékeket tekintve a tavalyi évhez hasonlóan idén is ez az időszak a szórakoztatóelektronikai cikkekről, elsősorban az okostelefonokról és játékkonzolokról szólt. Sokan keresnek adventi koszorút, adventi naptárat és karácsonyi díszeket is, valamint meglepő módon egyre többen szeretnék online megrendelni karácsonyfájukat is. Míg 2015-ben a Jégvarázs volt a karácsonyi szezon sztárja, a keresések alapján kimutatható, hogy a helyét idén a Soy Luna termékek vették át. Továbbra is sokan keresik az úgynevezett 'intelligens gyurmát', amely 2015 decemberének volt a nagy felfedezettje, de még idén is nagy népszerűségnek örvend. Szintén meghatározó a játékok iránti kereslet, idén elsősorban a Lego és a Fisher Price termékek a népszerűek. Az új Star Wars idei epizódjának bemutatója miatt a filmhez kapcsolódó ajándéktermékek iránti kereslet emelkedése is látható" - mondta Rácz Csaba az Árukereső.hu ügyvezetője.

A keresési trendeket tekintve a Google szerint az utóbbi évek egyik legnagyobb változása a mobil eszközök előretörése. Hazánkban ma már a lakosság 61%-a rendelkezik okostelefonnal, ami közel a duplája a 2014-es adatoknak. Ez a vásárlói szokásokra is hatással van. A vásárlók egyre gyakrabban gyűjtenek ötleteket és keresnek termékleírásokat az eszköz segítségével. Az online adatgyűjtés sokszor a boltban, nézelődés közben történik. Ezzel is magyarázható, hogy a vásárlók számára az online és offline vásárlási élmény egyre inkább összekapcsolódik, kiegészíti egymást.

"A mobiltelefonok elterjedése teljesen átformálta az életünket. Azzal, hogy napjaink elengedhetetlen részévé vált az okostelefon, alapvetően megváltoztak a vásárlási és fogyasztói szokásaink. Úgynevezett szándék-vezérelt pillanatok jöttek létre, amelyekben azért fordulunk a telefonunkhoz, mert valamilyen helyzetben azonnali megoldásra van szükségünk. A márkák számára kiemelkedően fontos, hogy ezekben a pillanatokban jelen legyenek, és gyors és releváns válaszokkal álljanak elő" - mondta Bíró Pál, a Google magyarországi iparági vezetője.

Ezért is különösen fontos, hogy egy weboldal mobiltelefonra is optimalizálva legyen, ahol a vásárló a keresett információt könnyedén megtalálja. Kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a Google a Testmysite oldalt. Ezen a felületen bárki letesztelheti, hogy egy adott weboldal mennyire felhasználóbarát a mobil eszközön és konkrét javaslatokat kaphat a fejlesztésre szoruló területekre is. A mobil felületre való optimalizálás kulcsfontosságú, ugyanis a felmérési adatok azt mutatják, hogy a vásárlások mintegy 53%-a megszakad, ha egy oldal 3 másodpercen belül nem töltődik be.

"Idén az Árukereső.hu-n 50%-kal több látogatás érkezett mobil eszközről, mint tavaly. A mobil fontosságát ma már a kereskedők is érzékelik, mivel az oldalon megjelenő top 20 kereskedőnek már háromnegyede rendelkezik mobilra optimalizált weboldallal" - tette hozzá Rácz Csaba az Árukereső.hu ügyvezetője.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  52 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra
  27 ezret költenek a fiatalok ajándékra
  A tavalyinál többet költ idén karácsonykor a lakosság
  Ezeket a készülékeket vásárolják a magyarok
  Negyedével nőhet idén a karácsonyi ajándékra szánt összeg
  Több reklám=több bevétel?
  Így hat a fekete péntek az e-kereskedelemre
  Online vásárlás: terjednek az átadópontok
  Hat szektor osztozik az online piac kétharmadán
  Negyedévente együtt kutatják az e-kereskedelmet

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok megszokták az erős üg...
Sokan akár fel is mondanának rug...
Mi a sikeres karrierváltás titka...
A nők helyzete a munkahelyeken
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...