Hírek
21641 hír az adatbázisban
Partnerség a nyugdíjas munkavállalókért
Marketinginfo.hu - 2017-10-23 12:14
CSR

Együttműködik a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a COOP.

Ünnepélyes keretek között írt alá partnerségi megállapodást a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a COOP Szolnok Zrt. Szolnokon. Az együttműködés révén a Szövetkezet és a kereskedelmi lánc közösen dolgozhat azon, hogy minél több nyugdíjas munkavállaló kerüljön vissza a munka világába. Mára már közismert, hogy a magyar gazdaság akut munkaerő-hiánnyal néz szembe. A probléma egyes vállalati felmérésekben az elmúlt években a termelést akadályozó egyik legfontosabb tényezőjévé vált.

Számítanak a nyugdíjasokra

Nemrégiben a kormány előterjesztésére az Országgyűlés megalkotta annak a kereteit, hogy a nyugdíjasok egy közérdekű szövetkezet tagjaként rugalmasan, nagyon kedvező feltételekkel vállalhassanak munkát. A Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet az egyik első ilyen társulás, amely hozzásegítheti a nyugdíjasokat a kedvező feltételekkel elérhető, korrekt munkavállaláshoz. A szervezet augusztus 17-én, 23 fő részvételével alakult meg Szolnokon. Az alapítók - két fő kivételével -, mind öregségi nyugdíjas tagok, illetve 40 éves munkaviszony után kedvezményes nyugdíjas nők.

"Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menjetek együtt" - vázolta fel a partnerségi megállapodás szellemiségét az eseményen Fekete Tibor. A COOP Szolnok Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: "a COOP maga is a szövetkezeti rendszerből nőtt ki, mi Szolnokon 71 éve tudjuk, hogyan kell szövetkezni, éppen ezért tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a formában hogyan lehet eredményeket elérni."
Mint kifejtette, korábban a nyugdíjasok kedvezőtlen feltételekkel vehettek csak részt a munkában, hiszen amennyiben évente 18 havi minimálbért elérte a jövedelmük, felfüggesztették esetükben a nyugdíj folyósítását. "Ez szövetkezeti tagként már nem fenyegeti őket" - fogalmazott az elnök- vezérigazgató, aki szerint a nyugdíjas munkavállalók egyébként is több értéket teremtettek, mint amennyit eddig legjobb esetben is másfél havi minimálbérrel lehetett megfizetni. Fekete Tibor kiemelte azt is: a nyugdíjas kereskedelmi dolgozók foglalkoztatása azért is kulcsfontosságú, mert a fiatalok leginkább tőlük tudják megtanulni a szakmai szabályait és fortélyait.


Kedvező feltételek

A kormány döntése, amellyel lehetőséget adott a nyugdíjas szövetkezetek létrehozására, minden idők legkedvezőbb társulási formáját teremtette meg: mondta el az eseményen Bodnár János. A Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgatóságának tagja kifejtette: a szövetkezetben való részvétel legfőbb előnye a nyugdíjasok számára az, hogy munkájuk, illetve keresetük után nem kell járulékokat - nyugdíj, egészségbiztosítási, szakképzési, szociális hozzájárulási - fizetniük, hiszen ez a fajta tevékenység nem számít munkaviszonynak. "Ezzel a munkát végző nyugdíjas mintegy 20 százalékkal több nettó keresetet vihet haza" - tette hozzá Bodnár János, aki szerint így különösen nagy igény mutatkozik az ilyen megoldásra.

A gazdaság minden szegmensében jelen lévő munkaerőhiány hívta életre azt a gondolatot, hogy érdemes lenne a nyugdíjasokat ismét bevonni a munkaerőpiacra - mondta el a sajtóeseményen Dr. Zs. Szőke Zoltán. Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke szerint a nyugdíjas szövetkezetek nagyon kedvező konstrukciók, hiszen ebben nem kötelező a tagság, ám számos jó lehetőséget ad mindazoknak, akik nyugdíjas koruk ellenére még szeretnének aktívan részt venni a munkában.

A megállapodást üdvözölte a rendezvényen Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is. Bejelentette, hogy fontos mérföldkőnek tartja a kezdeményezést a városban, és munkaadóként az önkormányzat is csatlakozni kíván a Szövetkezethez, mellyel kapcsolatban elkezdődtek az egyeztetések. Mint elmondta, a kereskedelmi lánc régi szereplő a város életében, és soha nem esett nehezére, hogy valamit visszaadjon a közösségnek, amelyben működik. Kiemelte: a kormány 2010-ben azt vállalta, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoz létre, ebből már 700 ezer létrejött. Ma már ott tartunk, hogy a munkaerő kezd elfogyni - tette hozzá.

Az eseményen jelen volt Dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. Kijelentette: a COOP attól sikeres évtizedek óta, hogy törődik az emberekkel. Nem csupán a vásárlóival, hanem a dolgozóival is. Ennek része az is, hogy a nyugdíjasok megbecsüléseként számít a munkájukra.

A sajtótájékoztatót és a felek ünnepélyes partnerségi megállapodásának aláírását követően a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet megnyitotta új, ügyfélfogadó irodáját, amelyet megtekintettek a résztvevők.
Az iroda a kor követelményeinek megfelelően került kialakításra, Szolnok központjában könnyen megközelíthető helyen, a Baross út 6. szám alatt található COOP üzletben. Az irodában biztosított az internetes, telefonos kapcsolat, rendelkezésre állnak a működéshez szükséges szerződés minták, nyomtatványok - belépési nyilatkozat, megbízási szerződés a munkaadókkal, megbízási szerződés a munkavállalókkal, stb. Az ügyfélfogadó iroda 2 fő alkalmazottal kezdte meg tevékenységét.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A fővárosban dolgoznának leginkább a nyugdíjasok
  57 évesen szeretnének nyugdíjba menni a magyarok
  A kínai Y-generáció nem tervezi a nyugdíjas éveit
  Elismerésben részesültek a COOP üzletlánc vezetői
  Élelmiszeradománnyal segít a COOP
  Tovább támogatja a Magyar Olimpiai Csapatot a COOP
  Új elnök a COOP élén
  Befutott a Coop Rally
  Lezárult a COOP olimpiai szurkolói mozgalma
  Őrzi pozícióját a COOP
  Olimpiai kampányt indít a COOP

További hírek ebben a kategóriában

Nagy sikerrel zárult a MÁV negye...
Együttműködik a MÁV és az Erzséb...
A Cordia az idei Tihanyi Félmara...
A Tesco ismét támogatja a helyi ...