Hírek
20350 hír az adatbázisban
A fiatal felnőttek harmada jóval kevesebb kalciumot fogyaszt
Marketinginfo.hu - 2017-11-13 14:09
Egészségmarketing

Egy kutatás szerint Magyarországon a lakosság 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt.

Az Osteoporosis Világnap kapcsán mutatták be a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) legfrissebb, a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával megvalósult reprezentatív kutatásának eredményeit.

"A csontritkulás talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél - megfelelő kezelés nélkül - a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. A megfelelő kezelés azért is különösen fontos, mert a betegség az esetek jelentős részében megelőzhető vagy késleltethető, illetve ha már kialakult, eredményesen kezelhető" - magyarázta Dr. Takács István, a MOOT elnöke.

A felmérés szerint sem a fiatal, sem a fiatal felnőtt lakosság nem fordít kellő figyelmet a napi kalciumbevitelre, amelynek eredményeképp a fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt. Ez azért is jelent problémát, mert a kalciumhiány már fiatal korban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztés tekintetében, hosszútávon pedig szív és érrendszeri kockázat növekedéséhez is vezethet. A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg, amely alól csak a terhesség időszaka és a tinédzser kor kivétel, amikor 1200-1500 mg kalciumot szükséges bevinni naponta.

A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A fiatal felnőtt lakosság kb. 20-30 százaléka visz be kifejezetten kevés, 600 mg-nál is kevesebb kalciumot.

A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni, többek között magas kalciumtartalmú ételek (pl. tej, tejtermékek, sóska, spenót, petrezselyem, szezámmag, mandula, mák), tabletta vagy ásványvíz formájában.

Magyarországon 3 millióan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből. A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg; egy liter Theodora Kékkúti ásványvíz 280 mg kalciumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel közel 30 százaléka.

A kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá a MOOT és a Theodora Kékkúti azzal a hosszú távú céllal, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a megfelelő kalciumbevitel fontosságára.

"A Theodora Kékkúti a magyarországi palackozott ásványvizek közül a legmagasabb kalciumtartalmú ásványvíz, ezért úgy gondoljuk, bizonyos mértékben mi is hozzá tudunk járulni a csontbetegségek megelőzésének ügyéhez. Támogatásunk első mérföldköve a reprezentatív felmérés, az együttműködést pedig a következő hónapokban folytatjuk" - mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A 110 éves Theodora promóciós kampánya
  Háromezren kapnak Theodora-t
  Új ízű ásványvízzel debütál a Theodora
  Ízesített termékekkel újít a Theodora
  MagyarBrands díjas a Szentkirályi és a Theodora
  Téli akció: összefogott a Magyar Turizmus Zrt. és a Kékkúti
  Pirosra váltott a Theodora
  Uniós szerepben a Theodora

További hírek ebben a kategóriában

A HPV-oltás biztonságos és haték...
A Nestlé kevesebb cukorral
A jobb minőségű étrend nagyobb é...
Új weboldal indult a tudatosabb ...