Hírek
21641 hír az adatbázisban
Jól teljesített a Tesco
MTI + Marketinginfo.hu - 2018-10-10 11:07
Kereskedelem

Jelentősen emelkedett a Tesco eredménye a cég 2018-2019-es üzleti évének első felében.

A közép-európai üzletág valamelyest visszaesett, mindenekelőtt a vasárnapi nyitva tartás lengyelországi szabályozásának módosulása miatt.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat a Londoni Értéktőzsdén (LSE) közzétett köztes beszámoló szerint az augusztus 25-én zárult 26 hétben 933 millió font (több mint 340 milliárd forint) csoportszintű eredményt ért el egyszeri tételek nélkül számolva, 24,4 százalékkal többet a tavalyi üzleti év azonos időszakáról jelentett 759 millió fontnál.

Az idei pénzügyi év első felében a csoportszintű értékesítés 12,8 százalékkal 28,3 milliárd fontra emelkedett.

A közép-európai részleg - napi árfolyamon átszámítva - 59 millió fontnak megfelelő működési szintű eredményt ért el a kivételes tételek kiszűrése után; ez 3,3 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A Tesco hangsúlyozta szerdai eredményjelentésében, hogy a régióban - amelybe Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia tartozik - Lengyelország az egyetlen veszteséges piaca, és a cég itteni teljesítményének visszaesése önmagában 32 millió font mínuszt jelentett a teljes térségi eredményben.

A cég szerint a vasárnapi nyitva tartás lengyelországi szabályozásának módosulása miatt a pénzügyi év első felében tizenhárommal csökkent a Tesco kereskedési napjainak száma a lengyel piacon, és ez a térség egészében az értékesítés 1,2 százalékos csökkenését okozta összehasonlítható eladótérre számolva.

A Tesco közölte, hogy közép-európai üzleti térségében az idén nettó hússzal csökkent áruházainak száma, és ebből 18 Tesco-bolt Lengyelországban szűnt meg.

A cég 13 további veszteséges lengyel áruházának bezárását tervezi.

A brit áruházláncnak jelenleg 941 üzlete működik a négy közép-európai EU-gazdaságban. A magyarországi Tesco-áruházak száma a szerdai összesítés szerint 205, eggyel kevesebb, mint a 2017-2018-as pénzügyi év végén.

Lengyelországban a Tesco a bezárások után 397 boltot működtet.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója a szerdai eredményjelentéshez fűzött kommentárjában közölte, hogy jól indult a cég idei üzleti éve, különösen a brit és az írországi üzletág második negyedéve volt erőteljes. Lewis szerint ez volt a 11. olyan negyedév egymás után, amelyben nőtt a Tesco üzleti teljesítménye.

Lewis, aki 2014 őszén vette át a cég vezetését, azonnal teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg, miután a Tesco nem sokkal korábban több százmillió fontos eredmény-túlkönyvelési botrányba keveredett.

A vállalat a botrány kirobbanása után, 2015 februárjában zárult teljes pénzügyi évéről 6,33 milliárd font (több mint 2300 milliárd forint) veszteséget jelentett. Ez volt a Tesco évszázados történetének eddigi legrosszabb éves eredménye, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteség.

Az idei pénzügyi év első felének teljesítményéről szóló beszámoló közzététele után a Tesco részvénye 7,5 százalékos veszteséggel 2,175 fonton járt a Londoni Értéktőzsdén. A gyengülés elsődleges oka az, hogy az előzetes elemzői konszenzus valamivel jobb eredményt valószínűsített a Tesco pénzügyi évének első felére.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Javult a Tesco éves eredménye
  Új szolgáltató központot hoz létre a Tesco
  A Tesco 30 dolgozójának mondott fel Budaörsön
  Nem zárnak be a Tesco boltokat
  MediaMarkt-e lesz a Tesco?
  A Tesco 43 millió adag élelmiszert mentett az elmúlt években
  A Tesco üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten
  A Tesco álláslehetőségekkel települt ki a BabaMama Expóra
  Szegeden és Hódmezővásárhelyen is a Tesco lett az év SuperStore boltja
  A Tesco-nál már hagyománnyá vált az aukciós eladás
  A dolgozóbarát foglalkoztatási forma a Tesco-nál
  Jól teljesített a Tesco
  Változatlanul a Tesco áll a magyarországi kereskedelmi toplista élén
  Javult a Tesco éves eredménye
  A Tesco, a CBA és a Coop a legnagyobb élelmiszerkereskedők
  Forgalom szerint a Tesco az első
  A Tesco mögött két magyar a boltláncok rangsorában
  Boltláncok rangsora: Tesco az élen, utána három magyar lánc

További hírek ebben a kategóriában

Szívvel-lélekkel alakul át orszá...
Egyre gyakoribb a bankkártya has...
A vásárlók öt kategóriában a Lid...
Ismét nyertek az ALDI termékei &...