Hírek
23441 hír az adatbázisban
Csapágy, szimering, seeger gyűrű, és amit róluk tudni érdemes (x)
Marketinginfo.hu - 2019-06-20 10:13
Reklám

A háztartási gépekben, autókban, ipari gépekben nélkülözhetetlen alkatrész a csapágy. Ez egy gépelem, ami arra hivatott, hogy tengelyek, illetve egyéb forgó alkatrészek alátámasztását végezze el.

Célja, hogy pontosan vezesse a forgó mozgást, mindezt minél kisebb ellenállással.

Az Agrooroszi Kertigép alkatrészek webáruházában széles választékot talál csapágyakból, hogy gépeihez a megfelelőt tudja megvásárolni.

Ezek az alkatrészek két módon osztályozhatóak
 
  • A terhelésük iránya szerint
  • Működési elv szerint


A csapágyaknak esetenként igen nagy erőhatásokat kell felvenni, illetve szélsőséges hőmérsékleti hatásoknak lehetnek kitéve.

Nem mindegy a csapágyak minősége sem


Azonban érdemes mérlegelni, mert egyes gyártók esetében 5-6-szoros árkülönbséggel is számolni lehet, és nem feltétlen biztos, hogy szükség van a csúcsminőségre. Figyelembe kell venni a fordulatszám nagyságát, a cserélhetőség bonyolultságát, mert egy könnyebben hozzáférhető, nem túl magas fordulatszámon dolgozó csapágy esetében nem mindig éri meg a legdrágábbat választani.

Rengeteg a gyártó, érdemes tesztelni, hogy melyik az, amelyik ár-érték arányban a leginkább megéri számunkra.

Az Agrooroszi weboldalán található elérhetőségek egyikén bátran kérjen tanácsot szakembertől, mielőtt meghozza döntését.

Mi az a szimering?

Ez a tárgy két egymáshoz képest elforduló alkatrész között meglévő hézag tömítését végzi el. Feladata a kenőanyagok benntartása, ezzel szemben minden szennyezőanyag távoltartása, kizárása. Szeparálja a folyadékokat, illetve megtartja a nyomást is.

Amikor beépítünk egy szimeringet, annak szerelési szabályait maximálisan be kell tartani, mert csak így biztosítható, hogy sérülésmentesen el tudja látni feladatát.

A szimeringek alapanyaguk szerint is csoportosíthatóak

FPM


Fluór tartalmú gumi, mely elsősorban kiváló kémiai ellenállósággal bír, jól viseli a magas hőmérsékletet. Hátránya, hogy a hidegrugalmassága gyenge.

NBR

Butadién kopolimer és akrilnitril, tulajdonképpen a legtöbb folyadék tömítését ellátó szimering alapanyaga. Jól képes ellenállni víznek és hűtőfolyadékoknak, valamint az ásványolajnak is. Hátránya azonban, hogy az időjárási tényezők tekintetében mint napfény és hideg, már gyenge ellenállású.

SIL, MVQ

Anyaga a szilikon gumi, és megfelelő választás alacsony hőmérsékletre. Rugalmassága szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is kiváló. Tűri a zsírokat, ásványi olajokat, és a lúgot is. Hátrányai, hogy gyenge a szakítószilárdsága, nem áll ellen a savaknak.

Seeger gyűrű (zéger gyűrű)

A Seeger gyűrű szériagyártású alkatrész. Előállításakor hőkezelést alkalmaznak, aminek megfelelőnek kell lenni ahhoz, hogy beszerelése közben a keletkező feszültség a rugalmas alakváltozás értékein belül legyen. Szerepe a helybiztosítás. Ezzel az alkatrésszel tudunk axiális irányban gépelemeket rögzíteni.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A kardántengely pontos beállítása (x)
  Mit jelent a 6200-as csapágy? (x)
  4 tipp a fenntarthatóbb háztartásért (x)
  Az egykaros csaptelep előnyei, hibalehetőségei és a javítási lehetőségek (x)

További hírek ebben a kategóriában

A Coca-Cola ünnepi kampánya
Amikor nem csupán strandolni vág...
A Coca-Cola új kreatív platformj...
A chino nadrág tökéletes választ...