Hírek
23465 hír az adatbázisban
Hogyan tisztítsuk az akvárium aljzatát?
Marketinginfo.hu - 2019-08-26 12:58
Reklám

Mikor akvárium tervezésére adjuk a fejünket, nagyon fontos, hogy olyan aljzatot válasszunk, ami az adott hal egészsége szempontjából megfelelő.

Mivel minden típus mást igényel, így nagyon fontos, hogy már előre tájékozódjunk. Ma megmutatjuk, hogyan is érdemes tisztítani az akvárium aljzatát.

Az aljzat ugyanolyan fontos az akvárium életében, mint a levegőztető, a szűrő és természetesen a halak. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy akváriumba nem használunk aljzatot. Mivel ez a legtöbb esetben meglehetősen összetett szerepet tölt be, így fontos, hogy a megfelelőt válasszuk.

A legfontosabb feladatok

Mivel a növényzet ebbe kapaszkodik, ezért elengedhetetlen egy dekoratív és egészséges akváriumhoz. A kapaszkodáson túl hasznos táptalajt is biztosít számukra, így mindenképp létfontosságú a megléte. Mérsékelt mértékben ugyan, de mégiscsak szerepet játszik az akváriumban történő lebontási folyamatokban, aminek közvetlen következményeként a biológiai egyensúly alakításában és a fenntartott egyensúlyban is szerepe van. Ugyanígy, a hasznos baktériumok számára is elengedhetetlen, mint az élőhely forrása.

Minden aljzat alapvetően különböző minőségű és színű, de természetesen vannak köztük különösen népszerűek is, mint amilyen a mosott sóder, a különböző típusú és méretű természetes kőből készített kőörlemények, de ide tartozik a gyöngykavics is.

A fenéklakó halak például különösen kedvelik az aprószemű aljzatot, de nagyon kell figyelni arra is, hogy ne olyat válasszunk, aminek élesek a szélei, mivel azok könnyedén sérülést okoznak a halnak.

Az általánosan elmondható, hogy sem a halaknak, sem a növényeknek nem előnyös a túlságosan aprószemű aljzat, de ugyanígy a túl nagyok sem optimálisak. Éppen ezért a legjobb, ha a kettő közötti, 1-2 milliméteres szemcse nagyságút választjuk.

Szín tekintetében sem mindegy a választás. Lehetőség szerint a semleges, pasztell színekre törekedjünk. A sötét színű kihat az egész akvárium hangulatára, míg a túl világos a halak szemének nem tesz jót.

Az aljzat takarítása

Amikor valaki úgy dönt, hogy halakat tart, akkor számolnia kell azzal is, hogy bizonyos időnként ki kell takarítani az akváriumot, többek között az aljzatot.

Az első használat előtt a legfontosabb, hogy alaposan megtisztítsuk az akváriumba szánt aljzatot. Érdemes első lépésben beáztatni, majd kifőzni azt, de számos egyszerűbb megoldás közül is választhatunk.

A Kedvence.hu-nál kapható aljzattisztító henger kiszedi a szemcsék közül a port, így nem kell abban bízni, hogy majd a szűrő kipucolja. Nem mellesleg a víz egy részét is kicseréli.

Az akváriumi talajporszívó a legjobb megoldás, mivel anélkül tünteti el a lerakódott koszt, hogy átalakítaná vagy éppen elpusztítaná az akvárium hasznos baktériumait. Ultrafinom szűrővel rendelkezik, így a vízbe csak a kristálytiszta víz kerülhet.


(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Halkímélő eszközök, amelyek nélkül nem javasolt a horgászat (x)
  Hulladékkal szennyezett akvárium látható a Pécsi Állatkertben
  Panoráma installáció az Akváriumban
  A faanyagot népszerűsítő installációt épített a HelloWood Budapesten
  Hangulatfal az Erzsébet téren

További hírek ebben a kategóriában

Közönségdíjas lett a Lidl karács...
A reklámadó hatásai az iparág dö...
A Coca-Cola ünnepi kampánya
Amikor nem csupán strandolni vág...