Hírek
23446 hír az adatbázisban
Az egyre népszerűbbé váló mexikói ital, a mezcal
Marketinginfo.hu - 2019-11-21 06:00
Reklám

A mezcal népszerűsége hazánkban kicsit még elmarad a tequilához viszonyítva, habár egyre gyakrabban fogyasztják a hazai bárok vendégei is.

Persze Mexikóban egészen más a helyzet, ahol tradíciók egész sora köthető a becses italhoz.

Rövid bejegyzésünk célja némi ismertetőt, egyúttal kedvcsinálót is nyújtani a mezcal kapcsán, amely a speciális elkészítési módja, a különleges ízvilága, illetve a több évszázados történelme miatt is feltétlenül megér egy kóstolót.

A mezcal hihetetlen népszerűségéről Mexikóban

Mexikóban olyannyira népszerű italnak számít, hogy nemcsak bárokban vagy szórakozóhelyeken fogyasztják, hanem sokszor még az orvosok is ezt írják fel a sebek gyógyítására.

Bizonyos napokon még a szántóföldeket, építkezéseket és a kereszteket is mezcallal áldják meg, halottak napján pedig a sírokra is öntenek belőle. Emellett a nagyobb ünnepségeken bevett szokás, hogy ajándék gyanánt drágább mezcalt nyújtanak át egymásnak.

Nyugodtan nevezhetnénk egyfajta népi italnak is tehát, amelyért valósággal rajonganak a mexikóiak. Az év ünnepi szakaszaiban valóságos őrület tapasztalható vele kapcsolatban.

Milyen módon zajlik a mezcal készítése?

Az iDrinks-nél is kapható mezcal készítéséhez az agávé nevű növény szolgáltatja az alapot, amelynek az aratást követően az úgynevezett szív részét használják fel a mezcal készítéséhez.

A növény szíve egy pörkölő gödörbe kerül, ahol négy teljes napon át zajlik maga a pirítás. Az eljárás legfontosabb célja, hogy a magas hő a felszínre hozza az agávéban szunnyadó természetes cukrokat.

A megpörkölt agávét ezután ledarálják, egy nagy méretű hordóba teszik, és forró vizet öntenek rá. Az éppen aktuális időjárásnak megfelelően néhány napon át zajlik az erjedés, majd pedig következhet a cefre lepárlása.

Ezt többször is elvégzik a lepárló mesterek, mert az első párlat rendszerint alacsony minőséget képvisel. Az alkoholtartalom beállítását követően az elkészült mezcal vagy azonnal palackozásra kerül, vagy pedig tölgyfahordóban érlelik legalább egy éven keresztül.

Miben különbözik egymástól a mezcal és a tequila?

A kérdés tisztázása azért is fontos, mert sokan mind a mai napig hajlamosak összekeverni a két italt. Alapvető szabályként azt érdemes megjegyeznünk, hogy minden tequila mezcal is egyben, de nem minden mezcal számít tequilának.
Fontos eltérés közöttük, hogy amíg a tequila kizárólag kék agávéból készülhet, addig a mezcal desztillálása során harmincnál is több agávé használható fel. Szintén különbség velük kapcsolatban, hogy Mexikó eltérő régióban készítik őket.

Emellett pedig a lepárlásuk módja is eltérő. A tequilát ugyanis az agávé gőzölésével állítják elő ipari kemencékben, a mezcalt viszont lávakövekkel, faszénnel, illetve fával teli gödörben pörkölik meg az üstben való lepárlást megelőzően.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Tequila márkát vett a Johnny Walker anyavállalata

További hírek ebben a kategóriában

A Coca-Cola ünnepi kampánya
Amikor nem csupán strandolni vág...
A Coca-Cola új kreatív platformj...
A chino nadrág tökéletes választ...