Hírek
22475 hír az adatbázisban
Tudd meg, hogy mennyi az ideális vérnyomásod! (x)
Marketinginfo.hu - 2020-04-22 08:02
Egészségmarketing

Te is kíváncsi vagy, hogy ideális-e a vérnyomásod? Nem tudod, hogy a te korodban milyen érték az optimális? Maradj velünk és tudj meg mindent a vérnyomásról!


Mit kell tudni a vérnyomásról?

A vérnyomás alapvetően személyenként és életszakaszonként változó, így nem állíthatunk fel egy konkrét szabályt, ami mindenkire igaz. Ennek az átlátásához nyújt hatékony segítséget a kiszamolo.com-on található vérnyomás kalkulátor, aminek a használata meglehetősen egyszerű. Nem kell más hozzá, mint a korod, majd az alapján a program kiszámolja, hogy mennyi az egészséges vérnyomás és ebből mi a minimális, aminek meg kell lennie, és mi a maximum. Ami ezeken kívül esik, azokkal már érdemes orvoshoz fordulni kivizsgálás céljából.

Bár otthoni körülmények között is van lehetőség vérnyomás mérésre, nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant és rendelleneset észlelsz, mindenképp keress fel egy szakorvost, aki egy hiteles és jó vérnyomásmérővel rendelkezik.

Mit jelentenek az értékek és melyik a fontosabb?

Az első érték, amit megkapunk a vérnyomásmérőn, az az úgynevezett szisztolés érték, ami annak az értéke, hogy mennyi az a nyomás, amit a vér kifejt az artéria falaira, amikor a szívverés történik.

A második szám jelöli azt, hogy mekkora nyomást gyakorol a vér az artériás falakra, miközben a szív éppen két ütem, illetve szívdobbanás között "pihen", ezt hívják a diasztolés értéknek. Ez a kettő alkotja a vérnyomás értékét. A mérőműszerről általában leolvasható a pulzusszám is.

Ha már választani kell, akkor az első szám a lényegesebb és meghatározóbb a vérnyomás szempontjából, hiszen ez az, ami jelezheti azt, hogy van-e szív- és érrendszeri megbetegedés. Persze a szisztolés érték az ember élete során változik, hiszen ahogy telnek az évek, úgy a vérnyomás sem lehet állandó, így az is növekszik, igaz minimális értékekkel. Amennyiben az egyik érték kiugróan magas, azaz eltér a kalkulált maximumtól, akkor erős a gyanú szív- és érrendszeri megbetegedésre.

A magas vérnyomás, más néven hipertónia azt jelenti, hogy a vér folyamatosan, kórosan nagy nyomást fejt ki az artériára, aminek következtében a szív megnagyobbodhat. Ez számos egyéb szerv megbetegedéséhez vezethet, azaz köze lehet a szemhez, veséhez és még számtalan más testrészhez is.

A hipertónia megelőzhető és jó eséllyel kordában tartható. Sokat tehetsz ellene, ha nem dohányzol, nincs túlsúlyod, keveset vagy egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt és rendszeresen mozogsz. Az sem elvetendő, hogy mennyi sót és zsírt viszel be a szervezetedbe a mindennapokban.

Hogyan mérj vérnyomást?

A vérnyomásmérés nem nagy ördöngösség. Be kell tartani néhány szabályt, de ettől függetlenül nagyon egyszerű.

Figyelj oda, hogy a mérés előtt fél órával ne fogyassz koffeintartalmú italt és mellőzd a dohányzást. Pihenj előtte, ne ugrálj vagy tornázz.

A mérés alatt a lábad legyen a földön, ne beszélj és mozogj közben. A karod legyen alátámasztva és a könyöködet a szíved magasságában helyezd el.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat
  Házi kedvenc = egészségesebb élet
  Orvostechnikai eszköz ért Innovációs Nagydíjat

További hírek ebben a kategóriában

Te is kávéfüggő vagy? (x)
Hova vezethet egyetlen fog hiány...
Együttműködik az SZTE és a GE He...
Ezekre mindenképp figyelj a zöld...