Hírek
23258 hír az adatbázisban
Háromból kettő magyar még soha nem vitt vissza ajándékot a boltba
Marketinginfo.hu - 2021-12-27 10:37
Kereskedelem

Közel kétharmada a magyaroknak még soha nem vitt vissza ajándékba kapott terméket, mert nem tetszett neki vagy nem tudta használni.

A csalódottak pedig sokszor inkább keresnek valakit, akinek tovább adhatnák az ajándékot - derült ki a MediaMarkt megbízásából végzett friss reprezentatív kutatásból. Holott a termékvisszavétellel kapcsolatban a legtöbbeknek pozitív tapasztalata van: a válaszadók harmada vallotta azt, hogy minden gördülékenyen ment a folyamat során. A műszaki áruház szakértői rámutatnak: a MediaMarkt a háromnapos törvényi kötelezettségén túl egészen január 31-ig minden áruházában visszavesz termékeket, viszont a vásárlást igazoló bizonylatot be kell mutatni, a csomagolásnak pedig bontatlannak kell lennie.

A magyarok 61 százaléka még soha nem vitt vissza olyan ajándékot, amely nem tetszett neki, vagy amelyet valamilyen okból nem tudott használni. Nem sokan vannak, akik valamilyen rendszerességgel élnek ezzel a lehetőséggel: mindössze 2 százalék vallotta azt, hogy minden évben visszavisz valamit a kereskedőhöz, 15 százalék esetében pedig néhány évente fordul elő ilyesmi. Szép számmal vannak továbbá azok (15 százalék), akik inkább tovább ajándékozzák, ha nem tetszik nekik az ajándék - derült ki a Pulzus kutatócég által a MediaMarkt megbízásából végzett friss felmérésből.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a visszavétel lehetőségével inkább a férfiak élnek, a nők nagyobb részben vallották azt, hogy soha nem volt erre példa, továbbá az ő körükben nagyobb a tovább ajándékozás aránya is. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a visszavételtől senkinek sem szükséges tartania: a folyamat során tapasztalt nehézségekkel kapcsolatos kérdésre a legtöbben (34 százalék) úgy válaszoltak, hogy minden gördülékeny és problémamentes volt. Ami a kihívásokat illeti, a válaszadók nagyjából ötödével fordult elő, hogy nem volt meg a bizonylat (23 százalék), nem volt bontatlan a csomagolás (18 százalék), vagy kicsúsztak a határidőből (16 százalék); a válaszadók harmada (33 százalék) pedig inkább a termék ellenértékének örült volna (33 százalék).

"Mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ajándékot kap, ami valamilyen okból nem megfelelő neki, mi pedig szeretnénk a vásárlóinkat a lehető legnagyobb mértékben támogatni a legjobb megoldás megtalálásában. Így bár a törvényi kötelezettségünk értelmében egyes esetekben csupán a vásárlást követő három napon belül kellene visszavennünk a terméket, mi ezt a lehetőséget több mint egy teljes hónapon át, január végéig biztosítjuk" - jegyezte meg a kutatási adatok kapcsán Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezetője. Hozzátette: erre országszerte mind a 32 áruházukban lehetőség van, így a vásárlók időnyomás és nagyobb nehézségek nélkül tudják visszavinni a terméket.

A decemberben vásárolt termékek visszavételére 2022. január 31-ig minden vásárlónak lehetősége van, amennyiben a termék csomagolása bontatlan, és megvan a vásárlást igazoló bizonylat. A termék ára levásárolható vagy ajándékkártyára tölthető. Az online vásárlások esetén pedig törvény szerint mindenkit megillet a 14 napos elállási jog.

"Ha ajándékozóként el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetést, megfelelő megoldás lehet az ajándékkártya, amelynek összegét az ajándékozó olyan termék megvásárlására fordíthatja, amelyre szüksége van. De komoly segítséget nyújthatnak a megfelelő termék kiválasztásában az áruházi szaktanácsadóink is, vásárlás előtt velük mindenképpen érdemes konzultálni" - tette hozzá Szilágyi Gábor, megjegyezve: az ajándékkártyák nagyon népszerűek a MediaMarkt-vásárlók körében, a két ünnep között a legtöbben nem is a visszavétel, mint inkább az ajándékkártya beváltásának lehetősége miatt keresik fel az áruházakat.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Magyaros ajándékcsomagok cégeknek Magyarországról (x)
  Céges karácsonyi ajándékok a hatékony márkaépítéshez (x)
  Karácsonyi meglepetés a Városligetben
  Zöld fogadalmak karácsonyra
  Ha nincs ajándékötleted, mit szólsz egy hímzett táskához? (x)
  MediaMarkt-e lesz a Tesco?
  Nem vezeti be a 400 órás túlórakeretet a MediaMarkt
  Új vezérigazgató a MediaMarkt csoport élén
  MediaMarkt új kampánya
  Eladási trend a MediaMarktSaturn-nál és a METRO Cash & Carry-nél

További hírek ebben a kategóriában

A Rejoy.hu a Black Friday-kampán...
Az eMAG Black Friday első órájáb...
Egyre türelmetlenebbek az online...
Black Friday és karácsony –...