Hírek
23430 hír az adatbázisban
A cégek 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal
MTI + Marketinginfo.hu - 2022-04-28 09:45
Kutatás

Egyre égetőbb kérdés a vállalatok számára munkaerőhiány. A cégeknek idén mindent meg kell tenniük azért, hogy a feszült munkaerőpiaci helyzetben sikeresen bevonzzák és megtartsák a dolgozókat.

A HR Radar kutatásából kiderül, milyen aktuális kihívásokkal kell szembenézniük a munkáltatóknak, és hogy milyen lépéseket terveznek az év során.

Nagyszabású országos felmérést indított a Behaviour magazin és a Valoro Consulting. A HR Radar azokat a 2022-ben várható kihívásokat vizsgálja, amelyek stratégiai fontosságúak lehetnek a hazai vállalatok számára. Az idén elindított kutatásban 214 HR-szakembert és vezetőt kérdeztek meg a témáról. Véleményük alapján a legnehezebb a munkaerőfelvétel és megtartás, valamint a motiválás lesz.

A munkaerőhiány a megkérdezettek csaknem 80 százalékát érinti legalább közepes mértékben. Ráadásul tízből hat cég bővüléssel számol az idei évben, emiatt a munkaerővel kapcsolatos problémák megoldásának mindkét pillére: az új munkaerő bevonzása és a meglévő munkatársak megtartása is kritikus lesz.

A megoldást a legtöbben a toborzási csatornák bővítésében, a kiválasztási folyamat idejének csökkentésében és a bővülő juttatásokban látják, illetve abban, hogy az állásra jelentkező
jelöltek jó élményeket szerezzenek az interjúk során.

A hibrid munkavégzést nem 2022 hozta magával, ugyanakkor jól látható, hogy még egy ideig velünk maradhat ez a működésmód: a megkérdezettek 56,7 százalékánál hosszú távon is ez a terv. A vállalatok jelentős hányada (35,5 százaléka) ugyanakkor kizárólag helyhez kötött munkavégzést tervez, míg 7,9 százalék megtartja a teljes home office-t.

2022 fő kihívása ugyanakkor már nem ez lesz, a belső kommunikáció és a képzés-fejlesztés hangsúlyosabbnak mutatkozik. A cégek csaknem fele folyamatos visszajelzésre építő teljesítményértékelési rendszer meghonosítását tervezi, valamint személyre szabott, egyéni
fejlesztési programokat kívánnak bevezetni.

A motiváció és a munkaerő megtartása érdekében az egyik fő törekvés a bérezési rendszer felülvizsgálata, átalakítása lesz. Jól mutatja ugyanakkor a teljes téma fontosságát, hogy a vállalatok összesen 14 féle intézkedéssel kívánnak tenni a motiváció fejlesztéséért. Ezek között szerep jut a jóllétnek, az egészségmegőrzésnek, a képzés-fejlesztésnek és a rugalmasságnak is.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Munkaerőpiac: sosem látott aktivitási arány a nők körében
  Dübörög a munkaerőhiány 2023-ban
  Rohamosan nő a Keletről bevándorló munkaerő aránya Magyarországon
  Mire lehet számítani egy betanított munka esetében?
  Egyre telítettebb a munkaerőpiac Magyarországon
  Megérkezett a videós pályázatszűrés! (x)
  Továbbra is az informatikus a legkeresettebb szakma a munkaerőpiacon
  Vége a korlátozásoknak, újra munkaerőhiány van
  Miért éri meg munkaerő-kölcsönző cég szolgáltatását igénybe venni?
  Az alkalmazottak fele elégedetlen munkahelyével
  Más IT kompetenciákat keresik leginkább a cégek
  Van-e megoldás a munkaerőhiányra?
  A toborzás szerepe sosem volt még ilyen jelentős
  Soha nem látott méreteket öltött a munkaerőhiány
  A robotok segíthetnek a munkaerőhiány enyhítésében

További hírek ebben a kategóriában

Az európai és a hazai felhasznál...
Allianz otthonbiztosítási kutatá...
A fiatalok majdnem harmada szere...
Sokan halasztották a vágyott ter...