Hírek
23268 hír az adatbázisban
Milyen eszközökkel védhetjük magunkat munka közben?
Marketinginfo.hu - 2022-05-12 09:53
Karrier

A nyugodt munka legalapvetőbb feltétele a biztonság és annak tudata is, hogy biztonságban vagyunk.

Lássuk, mennyiben támogathatják mind a biztonságérzetünket, mind a biztonságunkat a különböző munkavédelmi eszközök!

Mik is a munkavédelmi eszközök?

A munkavégzés közbeni biztonságot elsősorban munkaszervezéssel, biztonsági protokollokkal és előírásokkal lehet elérni - ezek megléte, betartása és betartatása a munkaadó feladata. Ma már a munkához esetleg szükséges gépekben is jellemzően vannak beépített/programozott biztonsági funkciók. A minőségi munkavédelmi eszközök használata pedig a mi személyes felelősségünk is, ezeket beszerezhetjük a Ferwant oldalán.

A legtöbb munkavédelmi eszköz használatára előírás kötelez minket. Könnyebb betartani a szabályokat, ha felidézzük: ezeknek a kötelezővé tétele az utolsó a lehetőségek sorában, tehát csak akkor élnek vele, ha a biztonság a szabályozási hierarchia felsőbb szintjein nem érhető el teljes mértékben. Tehát akkor, ha sem előírással, sem technikai megoldásokkal, sem munkaszervezéssel nem oldható meg a száz százalékos biztonság, mint elvi és gyakorlati cél.

Mi minden tartozhat ebbe a kategóriába?

Rengetegféle eszköz tartozik ezek közé: például biztonsági hevederek, jól látható ruházat, kesztyűk, védősisakok, fülvédők, maszkok, szemüvegek, védőöltözetek, biztonsági lábbelik. Ezekből általában létezik többször és egyszer használatos (eldobható) is.

Kesztyűk

Az ember azt hihetné, hétköznapi tapasztalatai során megismerte a kesztyűkben rejlő lehetőségeket. Általában nagyjából háromféle kesztyűt ismerünk és használunk. Az első az, amit öltözékünk részeként hidegben viselünk. A második a gumikesztyű - vékony, eldobható változatát az orvosokon, nővéreken látjuk, a vastaggal pedig például a vécét pucoljuk. A harmadik az univerzális vastagkesztyű, amit akkor veszünk fel, ha költözéskor bútorokat cipelünk, vagy ha kertészkedünk. Pedig mennyivel gazdagabb a kesztyűk világa!

A munkavédelmi kesztyűk között is a legtöbb anyagának pamut az alapja, másoknak bőr, de léteznek ezt a kettőt kombináló variációk is.

Ezt a természetes alapot többféle bevonattal láthatják el.
 
  • Latex: normál rétegben száraz munkákhoz lesz jó a kesztyű, míg a habosított réteggel bevont -változat a nedves munkákhoz biztosít megfelelő tapadást.
  • Poliuretán: ha száraz vagy olajos körülmények között dolgozunk, ez akkor lesz nekünk jó.
  • Nitril: a normál rétegű száraz és olajos munkákhoz való. Rendkívüli anyag, mert az ilyen kesztyűben a kezünket sem szúrás, sem vágás nem érheti, és még a rezgésektől is megvédi. A habosított típus pedig nedves munkákhoz kiváló. A szintetikus kesztyűk csoportjából a nitriles kesztyűk azok, amelyek a legjobban hasonlítanak a bőrkesztyűk tulajdonságaihoz.
  • Neoprén: főként hővédő kesztyűnek kitűnő, akár hidegtől, akár melegtől kell megvédenie kezünket.


Akár önként, akár az előírást követve használjuk védőfelszereléseinket, jusson eszünkbe, hogy alkalmazásuk valóban a mi elemi érdekünk, a mi kötelességünk saját magunk felé! Szörnyű sérüléseket spórolhatunk meg, nem érdemes hát húzódozni tőlük. Késő bánat, eb gondolat!

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Munkavédelmi táblák és egyéb jelzések (x)
  Felmérés készült a munkahelyi stressz kezeléséről

További hírek ebben a kategóriában

Álláslehetőségek a szállítás és ...
Betanított munkák, folyamatosan ...
Dübörög a munkaerőhiány 2023-ban
Új értékesítési és marketing iga...