Hírek
22870 hír az adatbázisban
Kávézzunk a Föld körül! - Egy élénkítő szokás humoros története! (x)
Marketinginfo.hu - 2022-05-17 09:12
PR

Ki gondolná, hogy a történelem mennyi kincset rejt számunkra?

A kávézás legendája például egészen az ókori időkig vezethető vissza, s bizony már akkoriban is sok olyan ember élt, akik imádtak hódolni ennek az élénkítő szokásnak. Ön kíváncsi arra, hogy régen hogyan ittak kávét az emberek? Netalán arra, hogy mikor jelent meg a kávé?

A következő cikkben jöhet egy rövid történelemóra, ne aggódjon, ezen óra alatt garantáltan nem fog lecsukódni a szeme!

Pásztorok és kecskék - Hogy jön ez ide?

A legenda úgy tartja, hogy egy etióp juhász megfigyelte, hogy a kecskék egész éjjel nem aludtak, miután belekóstoltak egy bokor vörös bogyóiba. Ezt elmesélte a közelben lakó szerzeteseknek is, akik a bogyókból később egy keserű italt főztek, amelynek hála ők is egész éjjel imádozhattak. Valószínűleg ezek a legendák inspirálták a gyártókat is. A Kávégép Bolt automata kávégépeivel és kávégép alkatrészeivel mi is aktív módra kapcsolhatunk, akár éjjel is!

Állítólag 1000 körül Avicenna már gyógyszerként is használta. Az arab mondák azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy eleinte nem itták, hanem ették a kávét. Ez aztán a koffeines "cukorka"!

A kávé útja

A kávécserje eredetileg az etióp tartományból, Kaffából származik, s csak innen terjedt tovább. Nagy valószínűséggel ez magyarázza az elnevezését is.

Az adeni mufti, Kemaleddin, először Perzsiában látott kávézó embereket, s amikor gyengélkedett, ő maga is kipróbálta ezt a finom italt. Ettől teljesen meggyógyult, ráadásul sokkal éberebbnek érezte magát, így a XV. században ő kezdte el népszerűsíteni a furcsán élénkítő hatású folyadékot.

Az ő hatására a kávé nemcsak Adenben terjedt el, de eljutott Kairóba, Mekkába, Medinába és Konstantinápolyba is. Sőt, Konstantinápolyban az 1500-as években már kávézók is létrejöttek. A XVI-XVII. századra Velencében is közkedvelt tevékenység lett kávézóba járni. Az emberek naponta többször találkoztak egymással egy jó kávé kíséretében.

A kávézás hagyománya Európában

Az első párizsi kávéház 1672-ben nyitotta meg kapuit, ami még nem járt sikerrel. Mások a kávézókban csokit, üdítőt és teát is felkínáltak a vendégek számára, végül ez hozta meg az áttörést. 50 év múlva több mint 300 kávéház volt a városban, viszont Dubois bíboros később betiltotta ezt a fajta társasági életet, s szigorúan ellenőrizték a kávézókat.

Angol földen 1660-ban jelent meg a kávé, míg az európai piacokra Alexandria és Szmirna kikötőiből érkezett az újdonság. Igyekeztek a gyarmatokon is meghonosítani, a kikötői adók miatt. A Coffea arabica és a Coffea robusta Afrikából került a világ különböző pontjaira, többek között Ázsiába és Amerikába.

A kávézás történetéről tehát még órákon át beszélhetnénk, de a leírtakból is jól kitűnik, hogy régen és ma is nagyon nagy hatással volt az emberekre. Napjainkban már nem nagy dolog beülni egy kávézóba vagy otthonunkban a legmodernebb automata gép segítségével elkészíteni kedvenc italunkat.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A túlzott kávéfogyasztás csökkentheti az agytérfogatot és növelheti a demencia kockázatát
  Magyar fejlesztésű szépségkávét dobtak piacra
  Te is kávéfüggő vagy? (x)
  A Cyberg részesedésszerzést tervez a Coffeeshop Companyban
  A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
  A sok kávé az eddig véltnél kevésbé ártalmas a szívre
  Forró italokra koncentrál a Twix kampánya
  Erősen kezdi 2019-et a Starbucks

További hírek ebben a kategóriában

Mit jelent a 6200-as csapágy? (x...
Miért késő ősszel állj neki a fe...
Miért találkozunk az ízvakság je...
A blokklánc technológia működése...