Hírek
22945 hír az adatbázisban
Miért találkozunk az ízvakság jelenségével? (x)
Marketinginfo.hu - 2022-11-14 11:53
PR

Az elektromos cigarettázás során szerencsére kevesebb veszély, kellemetlenség leselkedik ránk a hagyományos dohányzáshoz képest.

Az egyik kellemetlen élmény, ami érhet minket e-cigizés során, az nem más, mint az ízvakság. A jelenség hirtelen következik be, az egyik pillanatban még élvezzük az elektromos cigarettába töltött aromát, a másikban pedig már nem érzünk semmit az ízekből.

Az ízvakságról bővebben

A piacon rengeteg aroma érhető el, a felhozatal folyamatosan bővül, elég megnézni például a Liquid-Aroma.hu koncentrátumainak kínálatát. Ennek köszönhetően mindenki megtalálja a neki tetsző liquidet, és hamar kialakul a saját toplista. A veszély abban rejlik, ha folyamatosan ugyanazt az ízt használjuk, mivel az ízvakság tulajdonképpen az, amikor túlterheljük az ízlelőbimbóinkat. Ha ugyanazt az ízt "fogyasztjuk", akkor nincs változatosság, nem tudnak egyes területek regenerálódni.

Még itt az elején érdemes mindenkit megnyugtatnunk: az egész állapot nem végleges, csupán ideiglenes, magától elmúlik napokon belül. Aggódni egyáltalán nem kell, de azt is jó tudni, hogy bárkivel megeshet, elég hozzá egy hosszú este, amikor nem igazán figyelünk oda a mértékletességre. Az egész jelenség hasonló magához a nikotinsokkhoz, ugyanis ilyenkor is "túladagoljuk" testünket.

Az ízvakság során az agyunk a sokk miatt inkább leállítja az aromához kapcsolódó információk feldolgozását. Az ízvakság általában 1-3 napon belül elmúlik, de vannak súlyosabb esetek is, amikor akár 2 hétig is eltarthat. Azért van szükség ennyi időre, mert az ízlelőbimbóinkat folyamatosan használjuk, így a regenerálódás sokkal lassabb. Az egész inkább egy tünet, nem pedig betegség, amelyet könnyen megelőzhetünk némi odafigyeléssel.

Az ízvakság okai

Ízvakság többféleképpen is kialakulhat, és mindegyik esetében elmondható, hogy a felhasználó az, aki felelős érte, mivel sokaknál vannak rosszul berögzült rutinok, szokások. Ide tartozik például az, amikor valaki túl erős liquidet alkalmaz, vagy a másik véglet, a túl édes is. Egyedül a mentolos aromák képeznek kivételt, mivel ezek nyugtató hatással vannak a receptorokra. Megelőzés szempontjából inkább válasszuk az arany középutat, és kerüljük a szélsőséges ízeket.

A másik legfőbb ok az, ha nem elég változatos az ízvilágunk. Ha minden nap ugyanazt az ízt fogyasztjuk hosszú távon, akkor csupán idő kérdése, hogy bekövetkezzen az ízvakság. Viszont ugyanúgy veszélyes lehet az is, ha folyamatosan váltogatjuk az ízeket, és egy nap akár 2-3 különböző liquidet is használunk. Továbbá kerüljük a túl meleg gőz használatát is.

A megelőzés egyszerűbb, mint gondolnánk

A hangsúly a kiegyensúlyozottságon van: ne legyen se túl erős, se túl édes az íz, valamint ne váltogassuk túl sűrűn a liquideket. Egy nap használjunk csak ízt, de bővítsük a tárházunkat is. 2-3 naponta nyugodtan váltsunk másik ízre, hogy az ízlelőbimbóinknak is meglegyen a változatosság és a regenerálódás lehetősége.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Sörös céggel szerződött a MyPromo
  Goroka néven új kávét vezet be a Nespresso

További hírek ebben a kategóriában

Fokozza otthona kényelmét redőny...
A rejtőzködő ellenség: milyen él...
2023-ban is folytatja fejlesztés...
Mindig válasszunk megfelelő csis...