Hírek
23465 hír az adatbázisban
Nemkívánatosnak minősítették a CEU-t Oroszországban
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-10-16 11:37
Egyéb

Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánították a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU) - közölte az orosz főügyészség sajtószolgálat a TASZSZ hírügynökséggel.

"A főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nemkormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja" - hangzott az indoklás.

A főügyészség szerint a CEU hivatalosan deklarált céljai között szerepel a "nyílt társadalom és a demokrácia" értékeinek előmozdítása Közép- és Kelet-Európa országaiban, valamint a volt Szovjetunió köztársaságaiban, ám valóságban "erőfeszítései jelenleg az Oroszországi Föderáció különleges hadműveletének és politikai vezetésének lejáratására összpontosulnak".

A hatóság kifogásolta, hogy az egyetem számos olyan oktatási programot indított, "amely szándékosan leértékeli és eltorzítja az orosz állam történelmét, lekicsinyli a kiemelkedő orosz tudósok, írók, kulturális személyiségek érdemeit, és hamis állításokat hirdet, amelyek szerint Oroszország bűnös a világ összes kataklizmájában, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak".

Az indoklás értelmében ezekből a programokból kizárják az olyan szakértőket, akik bármilyen orosz állami intézménnyel kapcsolatban állnak, vagy akik a "különleges hadműveletet" támogatják. A képzési programok középpontjában Oroszország állítólagos ukrajnai "háborús bűneire", az "orosz propagandára" és a különleges hadműveletet támogató orosz állampolgárok "másodrendűségére" vonatkozó kijelentések állnak. A főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz.

Az orosz igazságügyi minisztérium az EastCham Finland, a Hudson Institute és az Egyesült Államokban bejegyzett Szabad Burjátföld Alapítvány nemkormányzati szervezetet is felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További hírek ebben a kategóriában

r Bírság a Ryanairnek
2023-10-13 10:14
Újrainduló gyártás, új termékek ...
Az Airbus újranyitotta gyárait
Elhunyt Jack Welch, a General El...
Kutyaellenes kampány Iránban