Hírek
23371 hír az adatbázisban
Kérdések az állásinterjún - amikor a jelentkező kérdez
Marketinginfo.hu - 2023-11-28 09:17
Karrier

Minden állásinterjún eljön az a pont, jellemzően a vége felé, amikor az interjúztatók megkérdezik a jelentkezőtől, hogy van-e bármilyen kérdése.

Sokan, különösen akik lámpalázzal küzdenek, alig várják, hogy szabaduljanak, így rávágják, hogy nincs. Ez viszont nem feltétlenül jó taktika.

Számtalan módon el lehet rontani az állásinterjút. A rengeteg alternatíva közül most azt fejtjük ki alaposabban, amikor a jelentkezőnek van lehetősége kérdéseket feltenni, ő mégsem kérdez semmit.

Ha épp munkakeresés előtt állunk, akkor nem árt megfogadni néhány hasznos tanácsot, valamint átnézni az alábbi állásajánlatokat: https://szombathelyallas.hu/allasok/egyeb-munkalehetoseg.

Nincs kérdés, nincs motiváció

Könnyen előfordulhat, hogy amikor lehetőségünk lenne kérdéseket feltenni, mindössze azért utasítjuk ezt vissza, mert nem jut eszünkbe semmi, amire rákérdezhetnénk vagy egész egyszerűen annyira izgulunk, hogy szeretnénk szabadulni a szorult helyzetünkből.

Azonban egy pillanatra gondoljunk bele, hogy milyen benyomást teszünk a szemben ülőkben azzal, hogy gondolkodás nélkül azt mondjuk, nincs kérdésünk.

Igen, az is lehetséges, hogy arra gondolnak minden fontos információt átadtak, nincs miről érdeklődni. Valószínűbb azonban, hogy ez jár a fejükben: egy újabb jelölt, aki csak egy munkát akar, de a legkevésbé sem érdekli, hogy miről szól az adott pozíció. Azzal, hogy kérdezünk, azt mutatjuk, hogy valóban érdekel minket az adott állás.

Miről kérdezzünk?

A többség azért sem mer kérdéseket feltenni, mert tart tőle, hogy butaságot kérdez. Erre azonban nem feltétlenül kerül sor, különösen, ha előre felkészülünk. Leginkább a cégről és a vezetőről célszerű érdeklődni, ezzel biztosan nem nyúlunk mellé. Csak néhány példa, amellyel biztosan jó benyomást keltünk:
 
  • A munkavállalók miért szeretnek itt dolgozni?


Egy ilyen kérdés még a hangulatot is oldja. A szemben ülők valószínűleg szívesen beszélnek arról, hogy mit szeretnek a munkavállalóik a munkahelyükben, így ez egyfajta Jolly Joker kérdés.
 
  • Miért üresedett meg a pozíció? Bővülés vagy elbocsátás miatt?


Ezzel a kérdéssel értékes információkhoz juthatunk. Ha megtudjuk, hogy az elődünket elbocsátották, akkor egész nyugodtan kérdezzünk rá az okára.

Miről ne kérdezzünk?

Vannak tiltólistás témák, melyeket nem árt háttérbe szorítani vagy szóba sem hozni. Ilyenek például az anyagiak. Afféle íratlan szabály, hogy sosem a pályázó kezd bele a témába, hanem az interjúztató. Ha mégis rákérdeznek a fizetési igényünkre, akkor jó, ha konkrét összeggel készülünk, vagy ha nem tudjuk mit feleljünk a kérdésre, akkor egy kitérő, a cég juttatási rendszerére vonatkozó kérdéssel érdemes visszadobni a labdát.

Kacérkodhatunk a gondolattal, hogy az önéletrajz kapcsán tegyünk fel kérdéseket, de sok értelme nincs. Bármilyen is a CV, ha behívtak minket az állásinterjúra, akkor elértük vele a célunkat, éppen ezért felesleges firtatni a témát.


(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Milyen hibákat nem szabad elkövetni az állásinterjún...
  Jelentkezés értékesítői állásokra (x)
  Álláslehetőségek a szállítás és fuvarozás területén
  Betanított munkák, folyamatosan frissülő álláshirdetések (x)
  Az álláspályázat sikerének kulcsa, avagy hogyan nyerjünk az állásinterjún?
  Miért nem adnak a cégek visszajelzést az állásinterjú után?
  Élmény lesz az állásinterjú?
  Egyedi módon toboroz a Decathlon
  Rendhagyó állástoborzás a Heineken-től

További hírek ebben a kategóriában

Új energetikai és közműtanácsadá...
Új igazgató a kecskeméti Mercede...
Új igazgató a budapesti Continen...
Legalább a negyedével nőhet a MÁ...