Hírek
23441 hír az adatbázisban
Lesz támogatás 2024-ben fürdőszoba-felújításra? (x)
Marketinginfo.hu - 2024-03-13 11:46
PR

Sokan várják a bejelentést az állami otthonfelújítási támogatás folytatásával kapcsolatban.

Hiszen a szinte szabadon felhasználható, vissza nem térítendő összeg a legtöbb háztartásban jól jött akár fürdőszoba-felújításra is.

A 2022 végén kivezetett legfeljebb 3 millió Ft otthonfelújítási támogatás sokak álmát váltotta valóra, hiszen az energiahatékonysági korszerűsítések mellett a lakás megújítására is felhasználható volt. Az előzetesen kiszivárgott információk szerint a következő fázisban az energiahatékonysági felújítások kerülnek előtérbe, és a vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitelkonstrukció valósul meg. Hogyan érinti ez a háztartásokat, illetve milyen megkötések várhatók a jogosultságot illetően?

Vissza nem térő lehetőség volt?

Az előző otthonfelújítási támogatás a saját ingatlanukban lakó, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára volt elérhető energetikai megkötés nélkül, és lehetőséget adott többek között a szaniterek cseréjére akár a Mozaikkerámia oldaláról. Az igénybe vett összeg 50-50%-ban volt felhasználható anyag- és munkadíjra, ráadásul kedvező, fix 3%-os kamattámogatást is lehetett az önrész megelőlegezésére igényelni.

Sokan éltek vele, és a legtöbben nem energetikai célokra használták fel, így az eredeti szándék, vagyis a háztartások energiagazdálkodási korszerűsítése elmaradt, pedig nagy lemaradásban vagyunk e téren az Európai Unióban.

Így lehetséges, hogy a második ütemben csak ilyen jellegű felújítást támogatnak, és emellett a korábbi vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitel formájában segítik a családokat. Előzetes információk szerint a program szakmai kidolgozása elkészült, és a források is adottak, a keretösszeg kb. 150 milliárd forint.

Lehetőségek 2024-ben

Azok számára, akik nem élhetnek a falusi CSOK adta lehetőségekkel, jelenleg 2 féle alternatíva közül választhatnak, ha az otthonukat szeretnék korszerűsíteni, bővíteni.

Igénybe vehetnek kifejezetten lakásfelújítási, korszerűsítési és bővítési célra felvehető jelzáloghiteleket, ezek feltétele az ingatlanfedezet, ugyanakkor könnyítés, hogy nincs, vagy csak minimális mértékben van szükség önerőre.

Önerő nélkül egy kedvező kamatozású, 10-30 év futamidejű, legfeljebb 12 millió Ft-os szabad felhasználású jelzáloghitel is megoldás lehet. Ez esetben kevésbé van megkötve a kezünk, és kevesebb elvárásnak is kell megfelelnünk, részletes költségtervezetet sem kell bemutatni. Persze megvannak a hátrányai is, fizetésképtelenség esetén az otthonunkat is elveszíthetjük, a bank kényszerértékesítésre jogosult.

Cél a fürdőszoba korszerűsítése

Az otthonok leginkább intim használatra tervezett helyisége is szinte teljes felújításra szorul 15-20 évente, illetve úgy érezhetjük, hogy a dizájnja frissítésre szorul. Ez érintheti a fal- és padlóburkolatokat is, főként, ha a szaniterek, a kád, a mosdó, a wc cseréje mellett döntünk, de lehet csak ráncfelvarrás, ha korábban jól, időtálló csempét és padlólapot, valamint berendezéseket választottunk.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ez a trendek hódítanak a fürdőszobában (x)
  Csempéssz luxust a fürdőszobába! (x)
  Nem romlottak a lakás-felújítási kilátások
  A lakásfelújítás ébredhet elsők között a járvány okozta rémálomból
  Továbbra is fókuszban a felújítás
  Több mint 60% lakásvásárlásra, vagy felújításra költi a támogatást
  Nyaralás és a lakásfelújítás mindenek előtt
  Házfelújítás OBI módra

További hírek ebben a kategóriában

Ha eddig halogattad, most már ne...
Hidraulikatartályok és tartozéka...
A húsipari gépek tömítésére mind...
Érdemes-e beruházni a precíziós ...