Hírek
23556 hír az adatbázisban
A legfontosabb információk a gluténról
Marketinginfo.hu - 2024-09-25 11:48
Egészségmarketing

Egyre több ember szenved különféle, táplálékkal összefüggő allergiától. Ezek közül a gluténérzékenység az egyik leggyakoribb típus.

Mitől vált vajon első számú közellenséggé a glutén, és mi lehet ennek az oka?

A gluténérzékenység jelentése

A gluténérzékenység, más néven cöliákia autoimmun betegség. Ekkor a szervezet önmaga ellen fordulva nem tudja megemészteni a glutént. Ez a jelenség megnehezítheti az érintettek mindennapjait, ugyanis számukra a helyes étkezés csak speciális feltételek mellett valósulhat meg. A Toman Diet gluténmentes kínálata megkönnyítheti a dolgunkat, a honlapon fellelhető anyagok pedig közelebb vihetnek minket a megfelelő tudáshoz e téren.

A glutén egy természetes fehérje, ami gliadinból és gluteninből áll. Minden olyan élelmiszerben megtalálható, amely összetevői között szerepel gluténtartalmú gabona. Ezek a búza, a rozs, a tönkölybúza, az árpa, az aszalt tönköly, az alakor és a tritikálé. Még a zabot is ide soroljuk, kivéve, ha gluténmentes minősítést kapott.

A cöliákia lényege, hogy a szervezetben antitestek termelődnek a glutén ellen, és úgy tekintik azt, mint ellenséget. Ha bejut akármilyen kis mennyiségben a szervezetbe, azonnal tüneteket produkál, melyek akár súlyosak is lehetnek.

Hogyan ismerhető fel?

Olyan jellemző panaszokról azonosíthatjuk be, mint a hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, felszívódási zavarok. A gyenge immunrendszer, a csontritkulás, a vékony és töredezett haj is gyanakvásra adhat okot. A vérkép elemzése során a vas túlzottan alacsony szintje lehet árulkodó jel. Gyerekek esetében akkor érdemes vizsgálaton elgondolkodni, ha a növekedésükben egyszerre csak stagnálást, elmaradást tapasztalunk.

Biztos diagnózis kizárólag szakorvos által, erre irányuló speciális teszt, valamint vérvétel útján állítható fel. Három típusa ismert: a lisztérzékenység, glutén- vagy búzaérzékenység és a búzaallergia. Mindhárom kifejezést a cöliákia szinonimájaként egységesen használják, pedig teljesen különböző tünetekkel és kihívásokkal járnak az érintettek számára.

Amint kiderül az intolerancia, azonnali radikális változtatásra van szükség a táplálkozás terén, ami bizony kiadásainkra is hatással lehet.

Mivel helyettesíthetők a glutént tartalmazó gabonafélék?

Bátran fogyasztható a rizs, köles, burgonya, kukorica és a szója. Ma már egyre több gluténmentes termék található akár leves, desszert formájában is. Léteznek receptek, amelyek a speciális ételek változatos elkészítését teszik lehetővé.

Fontos, hogy ne váljon rostban szegénnyé a táplálkozásunk. Az a legegyszerűbb, ha minden egyes étkezés alkalmával fogyasztunk valamilyen zöldséget. A gluténmentes alapanyagok jóval drágábbak, mint hagyományos társaik, ezért fokozott körültekintésre van szükség azok beszerzésénél. Nyugodtan használjunk fel a táplálkozásunkban minél több szezonálisan jó áron elérhető, az előírásokkal kompatibilis élelmiszert is!


(x)



NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Újabb termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő
  Részletes útmutató a kutyák gluténintoleranciájának kezeléséhez (x)
  Évente 80 milliárd forint gluténmentes élelmiszerekre
  A speciális étrendet követőkre is figyel a Lidl
  McDonald’s a lisztérzékenyekért
  Nagy Cerbona siker
  Új termékmegjelölések a SPAR-ban
  Bio vonalon bővít a Tesco

További hírek ebben a kategóriában

A lágylézer használata az egészs...
Fülplasztika megoldhatja a fülka...
Egészséges menü gyerekeknek is (...
A deutériumcsökkentés a gyógyítá...