Tanulmányok, elemzések
1901 anyag az adatbázisban
Főként anyagi természetűek félelmeik

Az ötven évnél idősebbek Magyarországon elsősorban az inflációtól és a magas áraktól tartanak - ami vélhetően egyfajta beidegződés eredménye az általuk korábban megélt, szinte rendre év elején bejelentett áremelkedések folytán -, valamint attól, hogy megélhetésüket pénzük megfelelően fedezi-e. A 65 évesnél idősebbek kiugróan legnagyobb arányát aggasztó jelenség a bűnözés és törvénytelenség elharapózása. Érdekes ugyanakkor, hogy mind az 50 évnél idősebbeket, mind pedig a 65 évnél idősebbeket a teljes népességnél kisebb arányban aggasztják az egészségügyi ellátás költségei.
Az 50 éves és annál idősebb korosztály, valamint a teljes népesség félelmei
Forrás: GfK Roper Jelentés, 2007
A fiatalkorban még sokak számára aggodalmakat okozó lakáshelyzet az ezüstgeneráció körében megoldott. A 60 éves és idősebb korosztályt is magába foglaló háztartásokban túlnyomórészt a tulajdonosi jogcím a jellemző - különösen jellemző ez vidéken, ahol e korosztály tagjainak mintegy teljes köre saját tulajdonában lévő házban, lakásban él, a Nemzeti MédiaAnalízis eredményeinek tanúsága szerint, az idős korosztály alig négy százaléka él albérletben. A tanulmány rámutat arra is, hogy ráadásul az életkor előrehaladtával általában jellemző, hogy az emberek egyre kevésbé szeretnék elcserélni a lakásukat, házukat, de még a felújítás kérdéséhez is népességbeli aránynál kevesebben viszonyulnak pozitívan.

Akik szoktak üdülni, nem igazán bíznak az utazási irodákban - inkább maguk szervezik meg üdülésüket. Körükben jellemző a belföldi turizmus, de kedvelt utazási célország Horvátország, Görögország és a szomszédos Ausztria is. Míg a teljes népesség az üdülés napjait főként strandolással és napozással tölti, addig az 50 éves és annál idősebb generáció tagjai, bár szintén szívesen fürdőznek és napoznak, legnagyobb arányban mégis az úticélul szolgáló várost fedezik fel. A 65 év fölötti korcsoport körében pedig kedvelt kikapcsolódási forma a gyógyfürdők látogatása.

Külföldi utazásokhoz sokszor nélkülözhetetlen valamely idegen nyelv - ha nem is feltétlenül a célország hivatalos nyelvének - ismerete. Az ezüstgeneráció körében legtöbben a német nyelvet beszélik legalább valamennyire, hiszen számukra még a német, a latin, illetve orosz volt a kötelező nyelv az iskolában. Angolul leginkább az 50-54 évesek tudnak - nekik talán a munkájukhoz volt szükség némi angoltudásra. Egyéb indoeurópai nyelvet (dán, svéd, norvég stb) egyáltalán nem beszélnek az idősebb generáció tagjai.


Főként anyagi természetűek félelmeik


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További tanulmányok

Ezek a tech-trendek határozzák m...
Csaknem minden piaci szereplő eg...
Blockchain-technológia: 2030-ra ...
19 százalékkal nőtt az új személ...