Tanulmányok, elemzések
1933 anyag az adatbázisban
Bevezető

A ma működő magyarországi cégek átlagos életkora 9,63 év, derül ki az üzleti információszolgáltató Bisnode csoport elemzéséből.

Az 500 legértékesebb cég jóval idősebb, mint a magyar vállalkozások

Jelenleg a világ 500 legértékesebb vállalatának átlagos kora alig 20 év, azonban a 60-as évek előtt még több mint 60 év volt az átlag kor, azaz az évek során újabb és újabb szereplők léptek be a legnagyobbak közé, és hosszú ideje működő szereplők kerültek ki onnan. Richard N. Foster tanácsadó elemzéséből kiderül, hogy a jövőben további átlag-életkorbeli csökkenés várható, és 2030 körül, csupán 12 év körül mozog majd a legnagyobbak átlagos életkora is.


Cégmérettel nő a kor

Magyarországán már most jóval kisebb a működő cégek átlagos életkora, mint nemzetközi szinten, mivel a hazánkban működő 250 fő feletti alkalmazotti létszámot foglalkoztató cégek átlagos életkora is alig több mint 15 év. A cégméretettel egyenes arányosan nő a koruk, ami nem meglepő, mivel egy ilyen méret eléréséhez több évre van szükség. Míg a 10 fő alatti cégek átlagos életkora 10 év körül van, addig az 50 fő feletti cégek kora megközelíti a 14 évet is.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere is a vállalkozások fiatalodását várja a nemzetközi trendekhez hasonlóan. "A stabil és hosszú távon működő cégszerkezet tudna a gazdaság stabilitásához hozzájárulni, de amint látjuk külföldön is éppen ezzel ellentétes folyamat indult meg. Hamarosan már egy 10 éves cég is öregnek fog számítani Mindez nagymértékben függ a nagyobb vállalatok működési és stratégiai rugalmasságától, hogy mennyire képesek a megváltozott üzleti környezetre, az új kihívókra reagálni." - mondta.

A ma működő vállalkozások 0,7 százaléka, mintegy 4000 cég alakult a rendszerváltás előtt, azaz csupán ennyi vállalkozás haladta meg a 24 éves kort. De a 15 évnél idősebb kort is csupán a ma működő vállalkozások negyede érte meg, azaz Magyarországra egy relatíve fiatal cégszerkezet a jellemző.

Hajdú-Bihar cégei a legfiatalabbak

Megyei bontásban Tolna megyében működnek a legidősebb cégek, míg Hajdú-Biharban a legfiatalabbak. Nagy szórások azonban megyénként nincsenek, mivel a legfiatalabb és a legöregebb cégekkel rendelkező megye között alig több mint 1 év különbség van a cégek átlagéletkorára vonatkozóan. Az 5 legöregebb cégkörrel rendelkező megye között négy nyugati szerepel és csak egy keleti. Pest megyére és Budapestre is inkább a fiatalabb vállalkozások jellemzőek.

Sok stabil és hosszú ideje működő cég példája mutatja azt, hogy ma már nem lehet az alapján megítélni egy vállalkozás megbízhatóságát, hogy mennyi ideje működik a piacon. Számos egyéb tényező közrejátszik, abban hogy egy cég, mennyire kockázatos, milyen valószínűséggel fogja számláját kifizetni. Egy fiatal vállalkozás is lehet sokkal megbízhatóbb, mint egy öreg - akár jól ismert - cég. Egy vállalkozás stabilitásának vizsgálatakor érdemes megnézni a korán kívül pénzügyi teljesítményét, számlafizetési szokásait, az iparághoz viszonyított pénzügyi adatait és még számos tényezőt.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Erőteljesen csökken a külföldi cégek súlya Magyarországon
  Tovább csökken a cégek száma
  Csökkenhet a cégek száma
  Férfiuralom a cégvilágban: a cégvezetők csupán harmada nő
  Márkanévváltás a Dun & Bradstreet-nél
  Emelkedő pályára kerültek az utazási irodák

További tanulmányok

Sok az állásokra jelentkező munk...
Átlagosan 1763 forintos bruttó ó...
Minden ötödik hazai cég tervezi ...
A bérek növelése erősebb verseny...